NCC:s första inköpstrainee

Hejsan alla bloggläsare! Mitt namn är Annie och jag är Master Trainee på NCC. I det här blogginlägget vill jag ge er en inblick i min roll som Purchasing Trainee. Det är faktiskt första gången som NCC har en inköpstrainee som endast roterar inom inköps olika avdelningar! Under mina sju månader på NCC har jag hunnit med två rotationer som jag nu tänkte berätta lite mer om.

Bild från en av våra traineeträffar i slutet av mars på huvudkontoret i Solna. Både Master Trainee Program och Kandidat Trainee Program var samlade för att gå en utbildning i Entreprenadjuridik.

Rotation 1: Strategy and Sustainability

Min första rotation på inköp var inom Strategy and Sustainability. Rotationen gav mig en inblick i rollen som strateg men även en förståelse över inköps långsiktiga strategiska inriktning. Inköp befinner sig just nu i en riktigt spännande förändringsresa som representeras av en transformeringsplan med 24 initiativ. När jag började på NCC i september så hade transformeringsplanen precis börjats rulla ut och sen dess har det varit fullt fokus på implementering. Jag kan lova att otroligt mycket har hänt på dessa månader vilket är imponerade att se.

Några urval av uppgifter har exempelvis varit att hjälpa till med uppföljning av initiativ och förbereda material till inköps ledningsgrupp. Parallellt med strategiarbetet jobbade jag en hel del med frågor gällande hållbarhet i leverantörskedjan. En av mina första uppgifter var att kartlägga nuläget av hållbarhetsarbetet på inköp för att sen lägga upp en plan hur vi bör jobba framåt. Jag fick även möjlighet att delta i intressanta forum, bland annat i NCC:s Sustainability Board samt Purchasing Management Team. Förutom att rotationen var mycket lärorik gav den mig även ett värdefullt och brett nätverk, både inom inköp och andra delar av organisationen.

Rotation 2: Category Management

Just nu har jag en rotation på Category Management. Det är en del av centrala inköp och finns representerad runtom hela Norden. Enkelt förklarat så hanterar Category Management NCC:s ramavtal och spelar en viktig roll i affärsutvecklingen med våra strategiska leverantörer. Ramavtal gör att NCC kan dra nytta av sin stora inköpsvolym samt bidrar till att vi kan skapa effektivare inköpsprocesser för våra projekt. Jag arbetar just nu med att skriva ramavtal vilket innebär kontakt med både leverantörer och interna funktioner för att komma fram till ett avtal som är gynnsamt för båda parter. Det är många faktorer som ska tas i beaktning när ett avtals skrivs vilket kan vara en utmaning. Men det har varit givande att sätta sig in i olika typer av avtal; alltifrån avtal inom utbildningar och konsulter till säkerhet och material. Förutom arbetet med ramavtal har jag även stöttat i att samla in och sammanställa Environmental Product Declarations (EPD) från leverantörer samt besökt leverantörer och deltagit i utvecklingsmöten. När detta inläggs skrivs är jag faktiskt på väg utomlands för att besöka en internationell leverantör vilket ska bli väldigt spännande!

Bild från när vi traineer var på studiebesök på projekt Hagastaden i centrala Stockholm. Bilden i bilden illustrerar hur tunnelbanans biljetthall kommer att se ut när projektet är klart.

Reflektioner och framtiden

Att få vara del av ett traineeprogram är verkligen en otroligt bra start på sin karriär. Utöver att vi fått se olika delar av verksamheten så bygger vi även upp ett brett kontaktnätverk och ges möjligheten att testa på olika roller och uppgifter.  (Vilket är givande för att klura ut vad man faktiskt tycker är kul att jobba med 😊). Jag är även tacksam för mitt Trainee-nätverk där vi både stöttar varandra, delar med oss av våra erfarenheter och har riktigt roligt tillsammans.

Efter sommaren är det dags för mig att testa rollen som projektinköpare, men inte i vilket projekt som helst utan projekt Hagastaden (se bild ovan). NCC bygger nämligen en tunnelbanestation mitt i centrala Stockholm så ett coolare projekt blir nog svårt att hitta!

Nu återstår bara för mig att önska er alla en riktigt glad påsk!
/Annie

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Rana alkutubi

  9 april, 2023 04:39

  Hej annie,
  Jag bor i Örebro finns det sådana inköp trainee även i Örebro som man kan söka till ? Är byggnadsingenjör och är ute efter nya utmaningar

  • Dennis Hedebrand

   11 april, 2023 16:06

   Hej Rana! Våra traineer inom Purchasing har en placering i Stockholm. Om du har en civilingenjörsexamen och är i början av din karriär har du till hösten möjlighet att ansöka till nästa års uppstart av Traineeprogrammen när vi öppnar upp ansökan på nytt 🙂