NCC – Mer än bara ett jobb

En av de största fördelarna som jag ser med NCC:s traineeprogram är möjligheterna till att samla på mig erfarenheter inom olika områden i företaget. Hittills har jag haft en rotation inom kalkyl och en inom projektering och VDC. Från dessa rotationer har jag fått med mig nya kunskaper om hur det går till i projektens tidiga skeden. Jag har också fått bekanta mig med NCC som företag och många av de olika programvaror som NCC använder sig av. Förra veckan påbörjade jag min tredje rotation och ska nu testa på att vara inköpare.

En av mina senaste erfarenheter jag har samlat på mig här på NCC har däremot inte särskilt mycket med byggbranschen att göra. I slutet av februari packade jag och några av mina kollegor in oss i en minibuss och åkte norrut. Efter några veckor vid stakmaskinen (snön har tyvärr lyst med sin frånvaro här i Halland) var det äntligen dags för en av årets höjdpunkter: Stafettvasan! Det är en stafett där varje lag består av fem personer som på längdskidor åker varsin sträcka av den 90 km långa färden från Sälen till Mora.

Mer redo kunde vi inte bli

Från min avdelning, Building Sydväst, ställde NCC upp med fyra lag. Två från Halmstadkontoret och två från Helsingborgskontoret. Loppet gick av stapeln på fredagen men de flesta av oss åkte upp två dagar innan för att förbereda oss på bästa sätt. På torsdagen var vi därför ute i längdspåret och testade formen. Det blev mina första kilometer på skidor den här säsongen och det kändes ostabilt i både uppför- och nedförsbackarna. Jag passade på att ramla några gånger (det gäller att träna på allt) och drog på mig både blåmärken och lite träningsvärk till dagen efter. Eftermiddagen och kvällen användes sedan till vallning av skidor och bastubad. Mer redo än så här kunde vi inte bli.

Det blev fredagsmorgon och tävlingsdag. Jag hade blivit tilldelad den tredje sträckan, 14 km mellan Evertsberg och Oxberg, och vid 13-tiden var det min tur att ge mig iväg. Till en början var det lite vingligt men efter ett tag fick jag ett bra flow, som dessvärre inte varade särskilt länge. Vid ett spårbyte hamnade skidan snett och jag hamnade i diket. Efter denna lilla fadäs höll jag mig däremot på benen resten av sträckan och lyckades ta mig i mål fortare än jag förväntat. Premiären i Stafettvasan var avklarad och jag njöt av både blåbärssoppa och kexchoklad.

NCC på stafettvasan

Skapar laganda

I Mora hejade vi in våra fyra lag. Placeringen oss emellan känns nu i efterhand inte vidare relevant (det var alltså inte min bil som spelade ”We Are the Champions” på vägen hem…), men vi var nöjda och glada allihop. Kvällen bjöd sedan på både bastu och god mat.

Den här utflykten gav mig inte särskilt mycket nya kunskaper inom bygg (även om det förekom en del jobbsnack emellanåt) men är ändå erfarenhet nog så viktig som många andra. Att åka iväg ett gäng från jobbet, fixa frukost, tävla och umgås, skapar en härlig laganda. Aktiviteter utanför jobbet tror jag är ett bra sätt för mig att bli mer ”kompis” med mina kollegor och genom det få ännu roligare på jobbet. För mig som är ny är det också ett bra sätt att lära känna nya människor som jag ännu inte hunnit arbeta med.

Förutom att åka skidor deltar NCC även på olika löptävlingar. I vanliga fall brukar det till exempel stå över hundra NCC:are på startlinjen till Göteborgsvarvet. I min avdelning finns det även en friskvårdsgrupp som anordnar olika aktiviteter, det kan vara allt från att paddla kanot till att få testa på crossfit. Det finns också en Kamratförening som anordnar alla möjliga typer av aktiviteter, till exempel bowling eller en julresa till Tyskland. Att vara anställd på NCC handlar inte bara om att jobba mellan sju och fyra, det ger också möjligheter att testa på många nya saker även på sin fritid. NCC är helt enkelt mer än bara ett jobb.

Ta hand om er!
//Johanna

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Owe Larson

    10 april, 2020 21:45

    Ja Johanna jag började 1979 och slutade 1099/2020 och har inte ångrat mig en enda gång