Grand finale – projektet Musketören

Den gångna vintern spenderade jag mina arbetsdagar i Sveriges till ytan minsta kommun Sundbyberg. I en av Sundbybergs stadsdelar, Stora Ursvik, har det  ploppat upp flertalet bostadskvarter de senaste åren och än är det inte färdigbyggt. Ett av NCCs alla projekt i området är Musketören - eller var får jag väl tillägga, eftersom projektet officiellt avslutades innan påsk.

Den gångna vintern spenderade jag mina arbetsdagar i Sveriges till ytan minsta kommun Sundbyberg. I en av Sundbybergs stadsdelar, Stora Ursvik, har det  ploppat upp flertalet bostadskvarter de senaste åren och än är det inte färdigbyggt. Ett av NCCs alla projekt i området är Musketören – eller var får jag väl tillägga, eftersom projektet officiellt avslutades innan påsk.

Min tid som musketör sammanföll med projektets slutfas och jag har därför framförallt stöttat projektledningen i det administrativa arbetet med att sammanställa den ganska massiva slutdokumentationen. Vid överlämnandet av byggnaden till kunden lämnas, förutom relationshandlingar (= handlingar som redovisar projektets slutliga utformning), även drift- och underhållsinstruktioner för fastigheten och lägenheterna över. Protokoll från genomförda provningar (allt från radon till lufttäthetsprovningar) samt Byggvarubedömningens loggbok (vilken använts i miljöcertifieringsarbetet) är exempel på ytterligare dokument som beställaren övertar efter färdigställandet. I just detta projekt lämnades samtliga dokument över digitalt. Kunden önskade dock papperskopior på stora delar av dokumentationen, vilket resulterade i att ett par hyllmeter pärmar även lämnades över. Detta gör så klart lite ont i en miljöväns hjärta – förhoppningsvis läses de flitigt i alla fall!

MusektörenUnder ett husbygges färdigställandefas sker nästintill oräkneligt antal besiktningar. Allt ska besiktigas: lägenheterna, tak, källare, trapphus, garage, hissar, installationer, tillhörande markanläggning och lekplats – you name it. Som om det inte vore tillräckligt sker det hela minst tre gånger om: förbesiktning, slutbesiktning och efterbesiktning. Om det fortfarande kvarstår besiktningsanmärkningar efter själva efterbesiktningen kommer besiktningsmannen med glädje(?) åter.

Efter projektavslutet är det nu dags för mig och övriga musketörer att gå vidare till nästa äventyr. Innan vi släpper taget helt blir det dock ett internt slutmöte för erfarenhetsåterföring (där en och annan anekdot säkerligen berättas) och efter detta avslutar vi ståndsmässigt över en god bit mat. Jag har sagt det tidigare, men det tåls att upprepas: Att vara trainee har sina fördelar – vilket härligt gäng jag har lärt känna de senaste månaderna och vilken lyx att få hoppa in på sluttampen och få skörda frukterna.

Önskar er alla en härlig helg!
Emilia

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.