Mitt i traineeprogrammet

Hej! Mitt namn är Sanna Isaksson Nilsson och jag är Master Trainee på Building Väst i Göteborg. Jag är nu mitt i traineeprogrammet och i mitt tidigare blogginlägg kan ni läsa om mina två första rotationer, rotation 1 – arbetsledare på Kineum och rotation 2 – kalkyl. Jag har sedan dess hunnit vara på flera traineeträffar, rotera på både inköp och projektering och mer om det kan ni läsa nedan.

Inköpsgruppen på platsbesök på projektet Mimo.

Nu jobbar jag på projektet Habitat 7 som är ett kontorshus i trä på Masthuggskajen i Göteborg. Projektet har stort miljöfokus och ska certifieras både med BREEAM nivå Excellent och NollCO2. Jag har fått vara delaktig i kalkylarbetet för Habitat 7 under min kalkylrotation, och har sedan fått följa projektet under mina rotationer på både inköp och projektering. Det har varit väldigt kul att få följa ett projekt från olika perspektiv. Det har skapat en god förståelse för hur olika avdelningar hänger ihop och samarbetar.

Rotation 3 – Inköp

Under min inköpsrotation har jag fått testa på rollen som projektinköpare på Habitat 7. Det var varit givande att få en inblick i en inköpares roll under ett projekt samt förstå hur tight en inköpare jobbar med produktionen. Att få driva ett köp innebär allt från att förstå omfattningen på det som ska köpas, skriva tydliga förfrågningar, utvärdera anbuden som kommer in, träffa potentiella underleverantörer och till slut upphandling och avtalsskrivning. Det har varit kul och intressant att få en större inblick i inköpsarbete och förstå alla strategiska beslut som tas när en underleverantör upphandlas. Jag har också fått delta under inköpsdagar och fått vara med på olika möte med våra ramleverantörer.

Rotation 4 – projektering

Just nu kombinerar jag inköp och projektering fram till semestern. Jag har fått vara med på hyresgästprojekteringen för Habitat 7:s första hyresgäst samt lite avslutande jobb på bashusprojekteringen. Det krävs mycket struktur för att vara projekteringsledare. Man behöver boka in alla möten, föra protokoll och hålla tidplanen. Samtidigt behöver man få alla discipliner att samarbeta och hantera de olika frågeställningarna som uppstår för att kunna leverera bygghandlingarna i tid till produktionen. Vi har varit i projektstudion en dag i veckan och jag har även fått dra i lite egna frågor, främst dörrprojekteringen för hyresgästanpassningen.

Dörrar känns otroligt svårt då det är så många olika funktioner och discipliner som påverkar varje dörr. Jag tycker att det har varit både utmanande och lärorikt att försöka sätta in sig mer i dörrdjungeln! Jag har även fått jobba med hur vi kan använda mer återbrukade material i projektet. Det har inte funnits någon tydlig rutin för detta och det har varit spännande att få prova sig fram och se hur mycket återbrukade material vi kan använda i projektet för stomkomplettering och ytskikt.

Nedan kan ni se en bild när vi kollar på installationskrockar i modellen.

Min resterande traineetid

Efter semestern ska jag jobba som arbetsledare kombinerat med att avsluta hyresgästanpassningen. Jag ser fram emot att komma ut i produktionen men först ska jag njuta av lite semester.

Hoppas ni får en fin sommar!
/Sanna

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.