NCC satsar på Hälsa och Säkerhet

Den gångna veckan var inte vilken vanlig vecka som helst, utan det var NCC:s första koncerngemensamma Hälsa- och säkerhetsvecka. Jag tänkte ta tillfället i akt och berätta om vad mitt nuvarande projekt, Finnboda Pirar ute i Nacka, hittade på för spännande aktiviteter under veckan.

Den gångna veckan var inte vilken vanlig vecka som helst, utan det var NCC:s första koncerngemensamma Hälsa- och säkerhetsvecka. Jag tänkte ta tillfället i akt och berätta om vad mitt nuvarande projekt, Finnboda Pirar ute i Nacka, hittade på för spännande aktiviteter under veckan.

För att ta det från början: Alla projekt och kontorsavdelningar började veckan med ett uppstartsmöte. Här på Finnboda Pirar körde platschefen en kort briefing för hela projektet och berättade om veckans upplägg, syfte samt påminde om att vi alltid måste arbeta säkert, så att vi alla kan komma hem till nära och kära varje dag.

Veckans första aktivitet blev en semi-hemlig räddningsövning. Finnboda Pirar är ett speciellt projekt i och med att bostadshusen byggs ute i vattnet på två nybyggda pirar. Det innebär att största delen av arbetet bokstavligen talat sker ovanför vattnet. Hittills har vi klarat oss utan ofrivilliga dopp (ta i trä), men eftersom risken uppenbarligen existerar tyckte vi i platsledningen att en räddningsövning skulle sitta fint.

Sagt och gjort, under torsdagens eftermiddagspaus smög sig en hitkallad dykare ner i vattnet och inväntade att alla skulle komma tillbaka ut från rasten. När arbetet var i full gång igen, simmade dykaren (låt oss kalla honom Kalle) ut mellan de två bostadspirarna och började väl på plats skrika efter hjälp. Först uppstod en stunds förvirring innan några av personerna som stod närmast började agera. En livboj kastades i vattnet, som Kalle fick på sig strax innan han föll i medvetslöshet. I stundens hetta slängdes tyvärr även kastlinan med ut i vattnet, så att denna inte kunde användas för att dra in honom mot land. Så kan det gå när inte haspen är på!

Foto: Joakim Kröger

Foto: Joakim Kröger

Därefter gjorde ”Kranis ett räddningsförsök genom att hissa ner kättingen, men då hade Kalle redan hunnit svimma av på grund av det kalla vattnet. Istället kopplades personkorgen fast i kättingen och en modig smed hoppade i korgen. I och med att det var en övning och ingen önskade att bli blöt från topp till tå, så genomfördes inte räddningsaktionen med korgen så som det är tänkt.

Foto: Joakim Kröger - Nu är räddningen nära...

Foto: Joakim Kröger – Nu är räddningen nära…

Vanligtvis sänker man ner personkorgen under ytan, så att personen som behöver räddas lätt kan dras in i korgen. För att smeden skulle slippa doppet fästes istället band- och snörsling runt Kalles ben och arm och därefter drogs han in mot grundare vatten. Vid strandkanten väntade ett gäng med räddningsbåren och Kalle lyftes upp på båren för att slutligen bäras upp på torra land.

Dagens lärdom: alla sätt är bra utom de dåliga!? Skämt åsido, alla projektets medarbetare insåg att övning ger färdighet och vi kommer att genomföra en instruerande genomgång hur vi ska agera i en nödsituation inom snar framtid. Tanken är att övningen ska resultera i en projektspecifik checklista som kan användas vid skarpt läge.

 

Foto: Joakim Kröger

Foto: Joakim Kröger

Veckans andra aktivitet gick i hälsans tecken. Annika från Feelgood aka. PT-Klingan kom ut och höll en mycket inspirerande och inte minst motiverande föreläsning om vikten av att träna, så att våra kroppar håller livet ut.

Foto 2016-05-13 06 56 25

Annika på Feelgood påminde om att vi måste ta hand om våra kroppar hela livet.

När vi satt och lyssnade som bäst bad Annika att sätta eller ställa oss till rätta, för nu var det dags för en mindfulness-övning. Tanken på mindfulness i kombination med en grupp byggare fick mig först att le stort (om än något osäkert över hur övningen skulle tas emot), men inom loppet av en halv minut var alla djupt koncentrerade och följde Annikas andningsanvisningar. Imponerande!

Sista hållpunkten genomförde vi utomhus – det var dags för morgonuppvärmning. Uppvärmningen startade med att vi skulle bilda två ringar och därefter börja gå i motsatt riktning. Med tanke på resultatet var det svårare än det låter, men snart var vi i full gång! Därefter visade Annika diverse gymnastiska övningar, som vi utförde så graciöst det bara går i stålhätteskor och övrig säkerhetsutrustning. Uppvärmningen avslutades med en omgång Tabata-intervall, där vi alla fick upp pulsen rejält innan dagens arbete påbörjades. Svettigt, men kul!

En bild får avsluta veckans inlägg samt en hälsning om att ni ska vara rädda om er själva – såväl i arbetslivet som på fritiden!

Gänget i Finnboda övar på balansen

Hälsningar från Finnboda Pirar genom
Emilia Almér

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.