Martin gästbloggar: Nytt år och ny rotation

Hej på er. Mitt namn är Martin Lundgren och jag är trainee på Building Malmö-Lund. I skrivandets stund har jag precis roterat från marknad till kalkyl och befinner mig just nu i övergången som jag tänkte berätta lite mer om.  

Hej på er. Mitt namn är Martin Lundgren och jag är trainee på Building Malmö-Lund. I skrivandets stund har jag precis roterat från marknad till kalkyl och befinner mig just nu i övergången som jag tänkte berätta lite mer om.  

Jag började i avdelningens marknadsgrupp som första rotation i augusti vilket skiljer sig lite från de mer traditionella rotationerna på exempelvis kalkyl, inköp eller ute i produktion. Men först och främst, vad är en marknadsgrupp? På min avdelning består marknadsgruppen av ett antal affärschefer som har det övergripande ansvaret för varje affär från idé till överlämnande. I praktiken innebär detta att följa marknaden och jobba nära kunden så vi dels erbjuder bästa möjliga service under projektens gång samtidigt som nya projekt initieras. Min roll i det hela var väldigt varierande. Dels turades jag om att följa och stötta de olika affärscheferna i det dagliga arbetet och träffade kunder, men jag satt även en hel del inne på kontoret och fokuserade på att ta fram underlag till gruppen centralt. Då rörde det sig av mer proaktivt arbete med diverse marknadsanalyser och bevakningar. Var även med och planerade en och annan kundaktivitet.

Erfarenhetsutbyte med marknadsgruppen i Köpenhamn

 

Partneringlansering och visning av nya tingsrätten i Lund

Under min tid på marknad fick jag även följa en del projekt under anbudsprocessen vilket är nära besläktat med kalkyl som jag sitter på nu. Från marknadssidan kan man ha följt det potentiella projektet under en längre tid och det är först när det kommer ut en anbudsförfrågan som kalkyl blir inblandade. Beroende på hur beställaren har valt att handla upp projektet kan priset spela större eller mindre roll och det kan både vara skarpt på kronan eller ett ungefärligt riktpris, men oftast spelar priset in och en kalkyl behöver upprättas. Nu sker en parallell process där marknad behåller det övergripande perspektivet och håller ihop anbudet samtidigt som anbudsingenjörerna på kalkyl sätter sig in i projektet och fokuserar på att prissätta det i detalj. Jag som befinner mig i övergången håller just nu på att avsluta ett anbudsprojekt från marknadssidan samtidigt som jag håller på att kalkylera ett annat som anbudsingenjör, otroligt lärorikt att se samma process från två olika håll!

Avslutningsvis vill jag bara passa på att säga att jag är väldigt nöjd med min traineeperiod än så länge och ser fram emot vad kommande år har att erbjuda.

Trevlig helg!

/Martin Lundgren, Trainee Building Malmö-Lund

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.