Student

Maja gästbloggar

Hej allesammans! Mitt namn är Maja och nu är det min tur att skriva här. Jag började jobba som arbetsledare på NCC i höstas efter jag tagit min examen men min bana på NCC började för flera år sedan.

När jag hade tagit studenten var jag, som många andra, osäker på vad jag ville göra. Jag visste att jag ville plugga vidare och var ganska säker på att det var ingenjör jag skulle bli då jag gillade matte och naturkunskap, men valen var fortfarande för många för att hitta rätt utbildning. Hösten därpå fick jag praktik på NCC genom Tekniksprånget och blev direkt utkastad på ett projekt i Höganäs där vi byggde hyres- och bostadsrätter. För en artonåring som aldrig varit ute på ett bygge var det mycket nytt men efterhand som jag fick ställa alla mina frågor lärde jag mig mer och mer och blev alltmer fascinerad av byggbranschen. Så pass fascinerad att jag efter ett halvår valde att söka in till Väg och vatten (idag samhällsbyggnadsteknik) på Chalmers.

Bild från projektet i Höganäs där vi byggde hyres- och bostadsrätter

 

Under studietiden fortsatte jag att arbeta ute på byggen under somrarna och fick vara med på helt olika projekt med många olika utmaningar. Det började med påbyggnaden av Helsingborgs central där en befintlig våning skulle rivas och fem nya byggas på. Året efter var jag på markavdelningen i Göteborg där vi skulle påla och lägga VA för radhus. Nästa projekt var flerbostadshus i Mölndal där stommen restes och utfackningsväggar byggdes. Mitt sista år innan examen var jag ute på Tillbyggnad av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och fick jobba med kalkyl och inköp. Alla projekt var olika och i helt olika skeden vilket gjorde att jag lärde mig lite av varje. Jag lärde mig också mycket om de problem som kan uppkomma i olika faser på ett bygge även om jag bara var där under somrarna.

Påbyggnaden av Helsingborgs central

När jag äntligen tog examen från Chalmers visste jag att det var produktion jag ville tillbaka till. Att vara ute på byggen och se projekten bokstavligt talat växa fram för varje dag som går är en av de coolaste sakerna med mitt jobb. Mitt jobb blir aldrig tråkigt eller enformigt då jag ständigt möter nya problem som behöver en lösning.

Jag vill avsluta med att uppmana fler att söka sig till produktion, det kommer ge er erfarenheter och lärdomar ni aldrig kan få på ett kontor eller genom studier. Men framförallt, det är så OTROLIGT roligt och något ni inte vill gå miste om!

//Maja

 

 

Ida Björhagen

Bäste besökare!

Vi vill gärna veta vad du tycker du om innehållet i våra digitala kanaler, så i samarbete Demoskop genomför vi en undersökning kring det. Vi är väldigt tacksamma om du vill dela med dig av dina tankar genom att klicka på ”Delta” nedan.

Delta Delta inte

Stort tack på förhand!