Kul och lärorikt att få följa projekt från start

Hej allihopa! Mitt namn är Minh och jag är trainee på Civil Stockholm som är en del av NCC Infrastructure. Just nu gör jag min första rotation på Solna simhall, ett stenkast från det nybyggda huvudkontoret. Det är en 3D-fastighet där ett kontor ska byggas ovanpå en simhallsanläggning vilket är lite speciellt och väldigt spännande.

Detta innebär att två olika beställare är inblandade, Solna stad som har hand om simhallen och Fabege som äger kontorsdelen. Jag har varit här sedan september vilket innebär att detta förmodligen blir den längsta rotationen under mitt traineeprogram.

Att börja jobba heltid har varit en stor omställning från studentlivet. Lugna vardagsmorgnar, flexibla tider och tentaplugg är nu utbytta mot pulsmöten kl 06:30, där tjänstemän och yrkesarbetare samlas för att gå igenom dagens arbeten, och smörgåstårta varje fredag (!).

Jobbat med yrkesarbetare och mättekniker

Det har varit väldigt kul och lärorikt att få följa ett projekt från produktionsstart. När jag började i september var det i princip bara en grusplätt utanför etableringen. Nu har jag bland annat sett hur spontning, schaktning och pålning går till.

I början fick jag jobba ute med yrkesarbetarna i två veckor. Jag fick exempelvis isolera rör, rulla ut geonät och fiberdukar (som stabiliserar och förstärker marken), justera ytor och äta lunch med dem kl 9. Därefter har jag gått med mätteknikerna. Då har jag fått hjälpa till med utsättning och inmätning av pålar.

Den större delen av tiden har jag dock varit med Tobbe och Kjelle, arbetsledarna för mark respektive betong. Båda har jobbat som yrkesarbetare i mer än 20 år och är mycket erfarna, vilket har varit superbra för mig eftersom de alltid kan svara på mina frågor!

Gjutning i flera etapper

Nu efter jul har betongarbetena kommit igång ordentligt. Grundplattan som ska gjutas har delats in i flera etapper och den första delen gjöts för en vecka sedan. Mycket spännande! Jag har även mängdat och beställt betong till olika pålfundament.

Inne på kontoret har jag även fått uppdatera APD-planen, hjälpa till att fylla i dagboken där vi dokumenterar alla utförda arbeten, upprätta ett kontrollprogram samt varit involverad i bullermätningar och vattenprovtagningar. Jag har även hjälpt till med egenkontroller, där man kontrollerar att den färdiga konstruktionen stämmer överens med de gällande bygghandlingarna.

Inblick i olika yrkesroller

Det bästa med min första rotation är att jag har fått en inblick i vad alla yrkesroller ute i ett projekt gör och en mycket bättre förståelse för hur allt ser ut i verkligheten. Det är inte bara att schakta hur som helst utan man måste ta hänsyn till släntlutningar, rasrisker och logistiska utmaningar.

Nästa vecka ska hela traineegänget ses i Köpenhamn. Där kommer vi bl.a. besöka det danska huvudkontoret, några projekt och öva på att ge och ta emot feedback. Det ser jag fram emot!

Bild 1: Solna simhall. Beräknad inflytt 2022. Bild 2: Pålning en solig morgon i oktober, med Friends Arena i bakgrunden. Bild 3: Såhär ser det ut just nu. Mark- och betongarbetena pågår för fullt. Bild 4: Den första gjutetappen.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.