Koncernrotationer varvat med traineeträffar

Äntligen har våren har kommit och vi går mot ljusare tider! Sist jag skrev befann jag mig på affärsområdet Building Sverige, där jag jobbade mina första fem månader i vårt controllerteam. Sedan dess så har jag gjort min första rotation till koncernen där jag under sex månader kommer att rotera runt mellan olika finansfunktioner.

Bland annat kommer jag arbeta med internkontroll, strategi, hållbarhet, business control, treasury och finance transformation.

Den stora, börsnoterade koncernen

Att arbeta för en stor, börsnoterad koncern har enligt mig både för- och nackdelar. Även om det ibland kan kännas trögrörligt, svårt att överblicka och att en som medarbetare kan känna sig som en liten bricka i spelet, tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna.

Jag förundras regelbundet över hur många möjligheter NCC erbjuder sina medarbetare och att det inom bolaget finns en stark vilja att ständigt förbättras och utvecklas. Jag har börjat skapa mig en respekt för komplexiteten i vår verksamhet och att det krävs ett fantastiskt ledarskap för att få med sig alla på tåget och skapa bra affärer tillsammans. Samarbete är alltså en nyckelfaktor, något jag tycker att vi NCC:are verkligen är duktiga på!

I min rotation på koncernen har jag bland annat fått se hur arbetet runt att sammanstråla NCC:s fem affärsområden och rapportera en enhetlig bild till marknaden går till. Detta har varit väldigt lärorikt och det har varit spännande att följa de olika affärsområdenas rapportering. Förra årets rapportering för koncernen presenterades nyligen i vår årsredovisning för 2021, som du kan läsa här. Ett bra år för NCC på många sätt, både vad gäller de finansiella siffrorna och andra icke-finansiella mål så som hållbarhet samt hälsa och säkerhet.

Fortsatta traineeträffar

Två dagar i mars spenderade vi traineer nere i Göteborg och hade utbildning i kommunikations- och presentationsteknik. Under dessa dagar tror jag att vi alla fick upp ögonen för hur viktigt det är att kommunicera på ett tydligt och effektivt sätt. Mindre nyanser i exempelvis ordval kan spela stor roll i hur ett budskap tas emot. Vi lärde oss också mycket om oss själva samt att både ge och ta emot feedback. Nyttiga lärdomar vi tar med oss framåt!

I skrivande stund sitter jag på tåget hem från Malmö efter två dagars traineeutbildning i entreprenadjuridik. Det är ett helt nytt område för mig som pluggat ekonomi på universitetet. Att få möjlighet att ständigt öka sin kunskap inom nya områden är verkligen en fördel med traineeprogrammet och något jag uppskattar enormt i min roll. I maj är det dags för vårens tredje traineeträff då vi ska spendera tre dagar i Oslo med våra norska kollegor. Jag tycker det ska bli extra spännande att få se mer av den nordiska delen av NCC.

Då traineerollen innebär konstanta rotationer och nya kollegor nästan dagligen är det både kul och tryggt att ha traineegruppen att luta sig tillbaka mot. Vi befinner oss alla i liknande positioner och försöker att hitta vår plats som nya både på NCC och i arbetslivet. Det ska bli kul att träffa dem alla nu igen i Malmö, där vi också kommer sammanstråla med KTP-gänget (kandidat trainee program) för första gången.

Ha en fin helg!
/Rebecka, Stockholm

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.