Kollegor på alla våningsplan

Hej bloggen! Nu börjar det närma sig slutet av vår tid som traineer och min tid som första generationens finanstrainee. Efter att ha cirkulerat runt på finansavdelningarna hos Infrastructure och PD har det senaste halvåret spenderats på diverse centrala funktioner. Just dessa viktiga funktioner tänkte jag prata om idag.

Centrala funktioner

I den komplext roliga bransch vi är verksamma i har det för mig blivit tydligare och tydligare hur mycket projekt såväl som affärsområden behöver hålla koll på. Och för att underlätta finns det massor av hjälp att få från centrala funktioner. En av de större funktionerna är vår ekonomistödsfunktion, NBS. De tillhandahåller finansiella tjänster såsom fakturahantering, redovisnings- och rapporteringslösningar, systemstöd samt support i ekonomifrågor. En stor funktion som är en viktig medspelare i det dagliga arbetet.

En annan viktig funktion är vår interna bank, Treasury. De ansvarar för placeringar, upplåning av likvida medel samt agerar som rådgivare gällande finansiella risker och har genom bland annat garantifrågor direkt kontakt med projekt. Ett ämne vi flera gånger berörde var hållbarhet och då i form av gröna obligationer och vad det faktiskt innebär att investera hållbart. Måste en investering göras i något som redan anses vara hållbart eller är det även hållbart att investera i något som vill bli hållbart? Ett intressant perspektiv att ha i åtanke.

Två andra funktioner direkt kopplade till finansiella risker är Internal Audit och Internal Control. Här är jag faktiskt förvånad över hur verksamhetsnära de jobbar med ett tankesätt att hjälpa verksamheten framåt. Lite otippat för mig själv, är att min vistelse hos Internal Audit är en av mina favoritveckor på programmet just på grund av det tankesättet.

Helhetsperspektivet

Utöver tidigare nämnda har min resa korsat många bidragande funktioner till de resultat vi tillsammans som koncern presenterar och nu senast fint presenterade i Q3-rapporten. Några av funktioner jag hängt med under hösten är: Development & Operational Services (DOS), Communication, HR, NCC Insurance, NCC Purchasing Group (NPG), Sustainability. Det finns många fler medspelare i koncernen, men det har varit otroligt lärorikt att få träffa dessa och lära sig mer om vad de gör för att bidra till det stora. Jag har nu en bättre förståelse för hur komplext inte bara vår affär är, utan även hur många individer som bidrar till vår slutprodukt.

Några sista ord

Nu i dagarna började min sista rotation vilken är på vår industriverksamhet Industry och dess finansavdelning. Det är lyxigt att bygga sitt eget perspektiv av NCC med alla de erfarenheter, diskussioner och tankar jag tagit del av det senaste året i bakhuvudet. Något jag redan nu vet är att oavsett vart jag hamnar inom koncernen när programmet är slut kommer kontakten med alla kollegor på alla olika våningsplan vara något av de mest värdefulla jag tar med mig. Det här är mitt sista inlägg på bloggen i form av att vara trainee, men vi hörs igen.

På återseende!

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Ida Fransson

    14 november, 2021 20:15

    Vad roligt att få en summering på dina senaste månader Sanna 👍