Inför ansökan till traineeprogrammet – vad säger äldre traineer?

Det har gått ett tag sedan jag sist skrev här på bloggen. Mycket har hänt sedan senast. Det är först när man tänker på det som man inser att det faktiskt har gått undan och mycket har skett. Framförallt försöker jag ibland tänka efter ordentligt över vad jag har varit med om det här halvåret och vad det inneburit. Dels för projektet men även för min personliga utveckling.

Det har gått ett tag sedan jag sist skrev här på bloggen. Mycket har hänt sedan senast. Det är först när man tänker på det som man inser att det faktiskt har gått undan och mycket har skett. Framförallt försöker jag ibland tänka efter ordentligt över vad jag har varit med om det här halvåret och vad det inneburit. Dels för projektet men även för min personliga utveckling.

För att snabbt nämna lite vad som har hänt i projektet så kom jag in i projektet Rörtornet/Havsparken när båda etapperna var i stombyggnadsfasen. Etapp 1 hade kommit längre än vad Etapp 2 hade. Detta är naturligt eftersom Etapp 1 skall slutföras tidigare än Etapp 2. Idag är det längesedan Etapp 1 övergick till stomkomplettering. Etapp 2 har i skrivande stund inte avslutat stombygget förrän om cirka två veckor. Detta gör att det är väldigt många olika arbetsmoment med olika yrkesgrupper på arbetsplatsen samtidigt. Detta ställer verkligen ens organisation och ledarförmåga på prov!

Här ute i Limhamns läge har vi i skrivande stund fyra stycken NCC projekt igång på avdelningen Building Malmö/Lund. Det är oerhört många yrkesarbetare och även många tjänstemän i närområdet. Det är således också en del tjänstemän som tidigare varit eller fortfarande är traineer. Inför detta inlägg tänkte jag att det kan vara intressant för en person som tänker söka sig till traineeprogrammet att försöka sammanställa vad vi har varit med om, vilka roller vi haft och vilka styrkor vi tycker att traineeprogrammet har.

Två platschefer och en projektchef ute i Limhamn har tidigare varit traineer och innan dess arbetat i en hel del olika roller. De har tidigare arbetat som anbudsingenjörer, inköpare, arbetsledare inom olika ansvarsområden och entreprenadingenjörer. Det vill säga de har provat på en hel del roller.

Direkta fördelar med traineeprogrammet anser samtliga vara det kontaktnät man får, både inom företaget och inom den avdelningen de arbetar på. Att vara en del utav en grupp traineer tillsammans är väldigt bra anser de eftersom man får en stark relation till varandra och hjälper varandra med vad som helst utan någon som helst prestige inblandad. Ytterligare styrkor är att det verkligen ges chansen att få prova nya roller inom NCC. Detta är självklart en väldigt stor fördel för att på så vis kunna påverka framtida karriärval. Att prova de olika rollerna har också fördelen att det skapar en större förståelse för helheten av företaget och således byggprocessen. ”Utbildningspaketet” som ingår i traineeprogrammet lyfts också fram som en stor styrka.

Mina traineekollegor har till detta blogginlägg också tagit tillfället i akt att ge lite tips till dig som förhoppningsvis blir trainee i framtiden:

”Var tydlig med dina önskemål om vilka rotationer du vill göra”

”Var ödmjuk och öppen. Det finns oerhört mycket kompetens hos personer du minst anar sitter på den. Branschen är liten, du kommer stöta på alla igen i en ny roll senare.”

Våga fråga! Under traineen finns det ingen prestige att tänka på”

”Tänk igenom själv vad du vill göra och testa. Alla som börjar är olika och det kan vara svårt för cheferna att sätta ihop den bästa lösningen för just dig om de själv ska gissa. Lyfter du däremot dina önskemål finns det alla chanser att få ut max av tiden.”

Jag hoppas att det mina traineekollegor haft att säga om traineeprogrammet varit inspirerande för dig som kanske tänker söka och jag kan inte annat säga än att jag håller med dem. Framförallt ser jag styrkorna med kontaktnätet och det suveräna i att som ny ha möjlighet att prova på olika roller för att således skapa sig en större erfarenhet och förståelse för byggprocessen och företaget NCC. Glöm nu inte att söka till traineeprogrammet innan den 28:e februari, in och sök!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.