Hej, Hösten är här och dagarna blir allt kortare. Skönt då att det fortfarande är varmt i Skåne så man kan vara ute.
Mitt namn är Axel Håkansson och jag sitter som trainee på avdelningen Civil i Skåne.
Jag har sedan september flyttat in från produktionen till vårt kontor i Malmö och sitter här på kalkylavdelningen för Civil. Tanken är att jag fram till jul ska lära mig kalkylprocessen med allt vad det innebär. Jag har fått lära mig nya programvaror i form av MAP (vårt kalkylprogram), Powerproject (Tidsplanering) och en ökad användning av Bluebeam (används för bland annat mängdning direkt i pdf-filer). Den huvudsakliga utmaningen för mig är dock inte tekniken utan hantverket som ligger bakom en kalkyl. Det ligger betydligt mer tid och känsla bakom en kalkyl än vad jag kunde förstå tidigare.
Fördelen med att man genom Trainee-programmet får möjlighet att känna på mer än en roll inom företaget har nu blivit tydlig för mig. När jag satt i produktionen hade jag bara en vag bild av vad som hände här på kalkylavdelningen men den har nu klarnat. När jag nu ser komplexiteten i arbetet får jag en större respekt för arbetet bakom och börjar kunna se vilken användning man kan ha av kalkylen ute i produktionen. Jag upptäcker också hur vi genom att kommunicera mer mellan disciplinerna kan bli starkare tillsammans. Att få se fler sidor av företaget upplever jag som sagt som en fördel både för mig själv och för NCC.
Projektet jag avslutade innan jag flyttade in på kontoret är en stadspark i Höllviken som ligger utanför Malmö i Vellinge kommun. Tomten har en gång huserat en dansrotunda där många från närområdet träffades och umgicks. Stället var populärt och det gick chartrade bussar inifrån Malmö. Tragiskt nog brann det ner på 80-talet men minnena lever kvar och flertalet förbipasserande har stannat för att se vad vi håller på med och delat med sig om minnen från ungdomen. Sedan branden har tomten varit ett grönområde som med tiden sjangserat och det var hög tid för en upprustning. I oktober i fjol började arbetet med att röja bort buskage och gallra bland träden för att få in mer ljus. Parken har efter det genomgått en totalrenovering med nya gångytor och upprustad parkering. Det som sticker ut här är en platsgjuten betonggång som slingrar sig genom parken och bryter av mot de mer traditionella grusgångarna som dock har lyfts en nivå och fått en inramning av storgatsten. Vi har även planterat drygt 80 nya träd, både ek och tall, samt kompletterat med belysning.
Den stora förändringen för samhället är dock inte ett upprustat grönområde utan de aktivitetsytor som skapats i parken. Det finns nu något för alla åldrar från en spännande lekplats till ett utegym och en boulebana. Sedan öppningen av parken i slutet av augusti har den inte stått tom.
Det är en fantastisk känsla att besöka ett projekt man själv varit med och byggt upp och se att människor använder anläggningen och trivs där. Hela förskoleklasser och föräldrar med sina barn är där och leker, PRO har bouleturneringar med fantastisk uppslutning och gymmet används av boende och de lokala gymmen. Härom morgonen var jag på plats tidigt för att utföra en komplettering och då var där folk redan 6:15 för att träna. Det är som sagt en känsla av stolthet av att ha fått vara en del i något som kan komma till nytta för många. När jag tänker på det känner jag mig glad av att vara en del av NCC.
// Axel Håkansson, Trainee Civil Syd