Halvvägs genom traineeprogrammet!

Hej bloggen, nu är jag tillbaka! När jag senast syntes här var jag ute i produktion som projektingenjör i ett av våra renoveringsprojekt, Fittja Värdshusvägen 6–38, där jag ägnade mycket tid att jobba med kostnadsstyrning. Att genomföra en rotation i den rollen har rustat mig med nya synvinklar och ytterligare dimensioner till vad ett byggprojekt är. Efter årsskiftet var det dock dags för mig att växla från produktion. Sedan dess har jag roterat inom vår avdelnings specialistenhet i två olika roller.

Först en tid med vår kalkylgrupp, där jag fick fördjupa mina kunskaper i kalkylprogrammet MAP och mängda i Bluebeam. Jag jobbade också med modeller i Simplebim, något som var relativt nytt för mig och som jag upplevde vara ett effektivt sätt att hantera och hämta data. I mitten på februari gick jag sedan över till vår inköpsgrupp. Där har jag fram till nu, och snart är det dags för mig att rotera vidare till affärsgruppen på vår avdelning.

Under min tid som projektinköpare har jag varit delaktig i inköp för ett av våra bostadsprojekt i Veddesta, Kvarter 12. Projektet omfattar nyproduktion av ca 170 bostadsrätter. I skrivande stund är jag i slutskedet med ett flertal inköp jag haft ansvar för och är därmed på gång att upprätta avtal med leverantörer samt underentreprenörer. Snart går jag vidare med ökad förståelse av hur mycket arbete det ligger bakom ett byggprojekt som sker långt innan första spadtaget men också parallellt med byggtiden. Jag tar med mig lärdomar om de svårigheter som finns med en bra utformad omfattning av de inköp man gör, så förutsättningarna finns där när arbetet startar och medvetenheten om eventuella hinder som kan uppstå.

En typisk dag som inköpare

Förutom att hantera inköp till projekt tar jag med mig insikter av det gemensamma arbete inköpsgruppen gör under återkommande träffar där det diskuteras aktuella utmaningar både i mindre och större skala. Inom gruppen finns bred kunskap med erfarenhet från olika projekt och yrkesbakgrunder, vilken delas öppet och effektivt mellan kollegorna. Utöver träffarna sker andra gemensamma aktiviteter. Senast förra veckan åkte hela gruppen på ett besök till en av våra leverantörer, Daloc. Där fick vi en trevlig genomgång av företagets gedigna historia, samt besöka två av fabrikerna där de tillverkar trä- respektive ståldörrar. Det var häftigt att se produktionen, deras automatiserade process, den stora omfattning och mängden logistik de hanterar. Besöket gav, utöver flera wow-upplevelser, även en fördjupad förståelse för deras arbete gentemot oss som beställare.


Besök hos Daloc

Träffar med traineegruppen

Utöver vad jag har gjort dag-till-dag sedan mitt senaste inlägg har vi i traineegruppen även haft två träffar. En på vårt nya kontor på Kineum i Göteborg där vi hade en superbra utbildning i presentationsteknik varifrån jag fick med mig en massa bra kommunikationsknep. Den andra på huvudkontoret i Solna, där vi tillsammans med de som går Kandidat Traineeprogrammet genomförde en grundutbildning i entreprenadjuridik. Utbildningen var otroligt lärorik och gav en påminnelse om hur mycket juridiska frågor som hanteras dagligen i projekt. Nästa vecka är det dags för oss Master Traineer att träffas igen för att åka på vår nordiska resa. I år bär det av till København! Vi ska bland annat besöka huvudkontoret och ut på ett flertal projektbesök. Resan till Köpenhamn markerar halva tiden för vår traineeperiod, men mer om den får ni höra av Rickard i nästa inlägg.

Hoppas ni får en trevlig och solig helg!
/Fredrica

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.