Greetings from Copenhagen!

Traineegruppen har brutit ny mark och tagit sig över landsgränsen för att hälsa på vårt grannland Danmark. Detta blir vår fjärde nationella träff och dagarna här har varit fullspäckade med intressanta föreläsningar, spännande projektbesök och lärorika feedbackövningar som jag kommer berätta mer om!

Dag 1

Starten för träffen började med att vi alla begav oss till NCC:s huvudkontor i Köpenhamn för att äta en gemensam lunch. Med energi i kroppen var det dags för vår första föreläsare Klaus Kaee, tidigare affärsområdeschef för NCC Building Nordics. Nu i februari axlar han rollen som senior rådgivare till bolaget. Klaus kunde bland annat ge oss en inblick i hur Building Nordics skiljer sig från Building Sverige. I Danmark arbetar man med något som heter ”Early Contractor Involvment” vilket innebär att man tar fram ett projekt innan parterna har skrivit på ett kontrakt och således kan man säkerställa ett lägre pris samt att kundens behov möts på ett bättre sätt.

Nästa person ut att tala var Martin Manthorpe som är strategi- och utvecklingschef på NCC i Danmark. Med stort engagemang pratade han om ledarskap, något som vi alla i traineegruppen är intresserade av. Att vara ledare enligt Martin är att ta och ge ansvar. Mitt intryck av Martins ledarskap är att han anpassar det utefter varje unik individs behov och ser till så att hans anställda är i roller där de kan få ut sin fulla potential.

Dag 2

Två projektbesök stod på dagens agenda och med ett lagom promenadavstånd från hotellet anlände vi till projektet Hilton Hotell. Projektet omfattar ombyggnad och tillbyggnad av en gammal kontorsbyggnad som ska bli ett fem-stjärnigt hotell med restauranger, barer och butiker. I projektet används nästan inga pappersritningar utan allt ska kunna tas fram ur en 3D-modell. Tidseffektivt och bra för miljön – Greta Thunberg hade varit stolt!

För projekt nummer två, Kronløbsøen, åkte vi vidare till Nordhaven. Ett unikt projekt där NCC har fått i uppdrag att bygga en konstgjord ö i anslutning till hamnens inlopp för bostäder och ett parkeringshus. Platschefen berättade om flera utmaningar som de har haft i projektet vilket inte enbart har bestått av byggtekniska svårigheter utan också av mjuka parametrar såsom boende i närheten av byggarbetsplatsen.

Dag 3

Vår sista dag i Köpenhamn började med feedbackövningar. Det är en sak som vi samtliga kunde konstatera är att vi saknar i vår vardag. Under övningarna har vi arbetat med Jag-budskapet, alltså att man ska utgå ifrån sig själv när man ger feedback och inte lägga någon värdering i det man säger. Istället för att säga ”Du ljuger” kan man t.ex. säga ”Jag har en annan uppfattning” för att inte låta anklagande.

Mellan övningarna har vi också haft en presentation av Michael Thomsen, som är chef över Infrastructure i Danmark. Något väldigt intressant som han belyste var hur de tog hand om sina nyanställda. Med hjälp av mentorer och arbetsmallar ser de till att varje person får en så bra on-boarding som möjligt.

Från dagarna i Köpenhamn tar jag med mig att vi är ett stort företag med olika arbetskulturer i våra nordiska länder. Frågan är hur vi kan dra nytta av våra olikheter för att bli mer konkurrenskraftiga.

På återseende!
/Hanna

Bild 1. Kronløbsøen, Bild 2: : Master Traineegruppen 2020, Bild 3: Glatt gäng som njuter av solen, Bild 4: Inte ett moln på himmelen. Perfekt dag för platsbesök. Bild 5: Med några av mina traineekollegor uppe på taket på Hilton Hotell.

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.