Gästblogg: 30 miljoner till 3,8 miljarder

30 miljoner till 3,8 miljarder. För er är det kanske bara två siffror. För mig är det en sammanfattning av min tid som trainee på Civil West, två vitt skilda världar, och framförallt en fingervisning av det breda spektrum NCC har att erbjuda som arbetsgivare.

30 miljoner till 3,8 miljarder. För er är det kanske bara två siffror. För mig är det en sammanfattning av min tid som trainee på Civil West, två vitt skilda världar, och framförallt en fingervisning av det breda spektrum NCC har att erbjuda som arbetsgivare.

Nyutexaminerad, motiverad, och om sanningen ska fram full av osäkerhet – en kanske inte alltför smickrande men ack så träffsäker beskrivning av mig själv när det var dags att söka jobb. Likt övrigt kreti och pleti ställde jag mig frågor som ”Vad vill jag bli när jag blir stor?”, ”Vad gör egentligen en entreprenadingenjör?”, ”Är projektering roligare än produktion?”, ”Vill man jobba på mark- eller betongsidan?”. The list goes on, jag lovar. Till skillnad från majoriteten av övriga traineer i min årsgrupp hade jag inte verkat inom byggnadsbranschen tidigare och visste egentligen inte åt vilket håll jag ville sätta segel. Utifrån denna osäkerhet växte ordet variation fram till att bli något slags ledord som studsade runt i mitt bakhuvud vid utvärdering av framtida karriärmöjligheter.

Jag kom tidigt i kontakt med NCC:s Master Traineeprogram (MTP) då jag hade flera tidigare studiekamrater som blivit antagna året innan mig. Det som framförallt tilltalade mig var just den variation programmet hade att erbjuda. Möjligheten att kunna upprätta en personlig och skräddarsydd utvecklingsplan i dialog med sin chef var det som var avgörande för min del. Genom flertalet rotationer under programmets gång blev jag inte bli låst i en och samma roll, det erbjöds luft under vingarna att få testa både mark- och betongsidan men även andrum att få anpassa mina rotationer utifrån egna reflektioner under programmets gång. Via traineeprogrammets struktur kunde jag ta momentum över situationen och förvandla den upplevda osäkerheten till ett verktyg att använda för att bygga en bred och stabil grogrund för framtida utmaningar!

Är det så att du just nu är i samma situation som jag var med många frågor och funderingar kring din framtid inom byggbranschen är min rekommendation att ansöka till MTP. Inte bara kommer du få en varierande vardag med stora möjligheter till nätverkande, utan du kommer även få en chans att påverka samhället på riktigt ute i något av alla projekt NCC kan stoltsera med!

Projekt och roller hittills under tiden som trainee på NCC:

Projekt: Resecentrum väster om E6 – mark- och anläggningsprojekt i Kungälv
Roll: Biträdande arbetsledare
Ursprunglig budget: Cirka 30 miljoner
Bästa minne: Varje morgon efter Örebro förlorat i ishockey och man mötte Mikael Kjellin i dörren.

Roligaste arbetsdagen hittills! Då det var sjukstuga i Kungälv fick tre noviser- tillika tidigare studiekamrater – rycka in och gjuta tre bottenplattor. Det gjorde vi inte direkt dåligt boys!

 

Projekt: Trafikplats Tingstad ED3 – Trafikplats Tingstad är NCC:s del i Marieholmsförbindelsen som går ut på att avlasta Tingstadstunneln i Göteborg. Projektet innefattar vägarbeten, flera betongbroar, tråg med mera.
Roll: Biträdande entreprenadingenjör
Ursprunglig budget: 622 miljoner
Bästa minne: All handledning och stöttning jag fick av Robin Nerborg (tidigare trainee).

Stafettvarvet tillsammans delar av gänget på Tingstad. Det kan tilläggas att det var extra skönt att tvåla dit det andra stafettlaget från Tingstad med en jordskredsseger. Det var också rätt gött att tysta ned ”gubben” Halvardsson!

 

 

Projekt: E05 Korsvägen – projektet är en del av Västlänken i Göteborg och utförs i konsortium med tyska Wayss & Freytag. Uppdraget omfattar en pendeltågstation under jord samt cirka 3,2 kilometer tågtunnel.
Roll: Biträdande inköpare & biträdande kontraktsingenjör
Ursprunglig budget: 3,8 miljarder
Bästa minne: Studiebesök i fabriken hos en av underentreprenörerna som levererar modulhus till projektet.

A coffe with a view – utsikten från fikarummet en tidig oktobermorgon på Korsvägen.

Projekten och rollerna jag upplevt är endast ett AXPLOCK av vad MTP har att erbjuda!

/Pontus Pyykkö

Trainee Infrastructure Väst

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.