Från rekordgjutning till inköp

Hej bloggen! Mitt namn är Joel Bremberg och jag arbetar som Master Trainee på Building Sydväst i Helsingborg. Jag har nu varit på NCC mer än ett halvt år och trivs väldigt bra med kollegor och med mitt program som trainee.

Jag har under min tid varit på två projekt. Första projektet var renovering av två skolor och det andra projektet nyproduktion av tre lägenhetshus och två längor med radhus. Jag har arbetat som arbetsledare under min första rotation och lärt mig massor av nya saker.

Slimmade konstruktioner och smarta lösningar

Just nu är jag på projektet Pålsjö äng, som är en totalentreprenad och byggs till beställaren Helsingborgshem. Stommen är i platsgjuten betong, men inte i vilken betong som helst utan till stor del i klimatförbättrad betong.

Tidigt i projektet har NCC:s konstruktörer, projektörer och produktion utformat slimmade konstruktioner och smarta lösningar för att minska mängden betong i byggnaden. De har lagt stort fokus på använda rätt betong på rätt plats och på så vis möjliggöra användningen av klimatförbättrad betong där det går. Den klimatförbättrade betongen har mindre andel cement, som är bindemedlet i betongen, och större andel slagg i sig. Detta är bra för klimatet då produktionen av cement släpper ut stora mängder koldioxid. Slagg däremot är en restprodukt från stålindustrin vilket gör det till en bra produkt att använda. Minskad användning av cement och större del slagg leder då till mindre utsläpp vid gjutning av betong.

Vi gjorde faktiskt en rekordgjutning nu i höstas tillsammans med vår betongleverantör Betongindustri där vi har gjutit ett betongvalv med betong som hade mindre än 100 kilogram co2 utsläpp per kubikmeter. Det är en tredjedel så stor klimatpåverkan som traditionell betong. Detta var möjligt på grund av noggranna beräkningar på den hållfasthet som krävs och smarta lösningar från NCC:s och Betongindustrins sida. Det känns otroligt kul att vara delaktig i processen för att göra byggindustrin mer klimatvänlig och tillsammans med kompetenta kollegor och samarbetspartner utveckla och förbättra byggbranschen.

Ser fram emot nästa rotation

Jag ser nu fram emot att göra min nästa rotation inom Strategy and transformation at NCC Purchasing, som börjar den första februari. Där ska jag tillsammans med kollegor från hela Norden arbeta med strategi och utvecklingsarbete för inköp på NCC. Känner mig otrolig laddad och förväntansfull inför nästa rotation, men samtidigt känns det lite sorgligt att lämna produktionen.

Ha nu en bra helg
Hälsningar Joel Bremberg

Se film från rekordgjutningen

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.