Från huvudkontoret till projektpulsen

Nu är det dags för inköp-traineen att uppdatera bloggen igen och ge dig en inblick i vad jag sysslar med för tillfället. Innan semestern gjorde jag klar min rotation på Category Management och när jag kom tillbaka efter en skön ledighet var det dags att påbörja min rotation på projektet Station Hagastaden i rollen som projektinköpare.

Bild från 6 september – NCCs Årliga Awareness Day. Det betyder att alla NCC:s arbetsplatser stannar upp kl. 9 första onsdagen i september för att diskuterar ett utvalt ämne inom arbetsmiljö och årets tema var säkerhetskultur.

Från att ha suttit på huvudkontoret och arbetat centralt i ett år till att nu sitta i ett projekt är som en helt ny värld. Det är högre tempo och en stark teamkänsla vilket är väldigt härligt att få uppleva!

Station Hagastaden

Projekt Hagastaden är ett samverkansprojekt med förvaltning för utbyggd tunnelbana (FUT) där NCC bygger både en ny tunnelbanestation samt anslutande spårtunnlar. Station Hagastaden är en del av den nya utbyggnaden för tunnelbanan, och kommer vara en del av den gröna linjen till Arenastaden.

Eftersom det är ett väldigt stort projekt så har vi en egen inköpsorganisation (vilket jag lärt mig är ganska ovanligt). Vi är just nu sju inköpare på projektet som stöttar i alla typer av inköp, vilket sker i nära samarbete med produktion och platsledning. Det som även gör projektet unikt är att en stor del av bygghandlingarna är modellbaserade och att inköpen sker i nära samverkan med beställaren.

Iluustration över Station Hagastaden.

Bilden illustrerar hur en av plattformarna kommer se ut när projektet är klart.

Arbetsuppgifter

Under min rotation kommer jag ansvara över vissa inköpsposter kopplat till både berg och anläggning samt stomkomplettering. Det innebär bland annat att identifiera leverantörer, upprätta förfrågningshandlingar, sammanställa och utvärdera anbud och till slut skriva avtal med leverantörer. Det låter kanske lättare sagt än gjort men det är mycket handlingar, dokumentation och krav från beställaren som gör inköpen tidskrävande och utmanade.

Som projektinköpare är det viktigt med juridiska, ekonomiska och tekniska kunskaper. Det är områden som jag tycker är roliga att arbeta med men mina tekniska kunskaper är dock begränsade eftersom jag inte har en bakgrund inom bygg. Det är tur att jag har så kunniga och hjälpsamma kollegor runt om mig! Häromdagen träffades vi projektinköpare från Civil och Building för att fördjupa våra kunskaper i NCC:s inköpsportal – ett viktigt verktyg för oss inköpare. Det är här vi arbetar med alla våra inköp, alltifrån val av leverantörer, utskick av förfrågningar och avtalsskrivningar.

Möte med projektinköpare.

Bild från inköpsträffen där vi projektinköpare fick lära oss mer om NCC:s Inköpsportal.

Roligt event

Innan jag tackar för mig så tänkte jag avsluta med en bild från när jag och mina traineekollegor sprang Convini-stafetten i slutet av augusti. Givetvis var vårt lagnamn MTP22 (Master Trainee Program). Det var även fyra andra lag från NCC som sprang stafetten! Ett riktig roligt event som passar för alla och som avslutades med picknick utanför NCC-tältet. Tack till NCC IF Stockholm som styrde upp detta så fint!

Det var allt för denna gång, tack för att du tog del av min uppdatering. Hoppas du nu får en riktig härlig höst!

NCC-traineer på Convini-stafetten

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.