Från grävmaskiner till maskintimmar

Efter att ha spenderat mitt första år ute i produktionen var det dags även för mig att ta steget in på kontoret i Göteborg. Jag har sedan efter semestern varit på avdelningen för Kalkyl och anbud och ska fortsätta här inne fram till jul med en rotation på inköp.

Även om det var lite vemodigt att lämna projektet E02 Centralen efter att jag varit där i sex månader så kände jag mig ändå 100 % redo för nästa rotation. Jag tror att man som trainee blir så inställd på att byta plats och tjänst med jämna mellanrum att det blir lätt att gå vidare.

När jag steg in på Kromet, HK i Göteborg, var det nästan exakt ett år sedan jag satte min fot där första gången. Det var med betydligt mindre nervositet än sist och min förvåning över att det är ett år sedan jag tog examen slår mig ständigt. Just här inser jag även fördelen med att ha flängt runt i ett år. Kollegor som jag träffat ute i produktionen springer jag nu på inne på kontoret. Jag träffar människor i verkligheten som jag bara har sett namnet på tidigare och lär känna nya kollegor. Som mina tidigare trainee-kollegor har nämnt här på bloggen, så slås även jag av insikten om hur mycket jag ändå sett och lärt mig under första året. Det är självklart mycket kvar och en oändlig resa av att lära sig nya saker, men att kunna knyta ihop det jag fått lära mig ute i produktionen med det jag nu möter inom kalkyl är intressant att se. Helheten som NCC bygger sin verksamhet på börjar allt mer falla på plats för mig och varje avdelnings betydelse blir tydlig.

Erbjuda våra tjänster till bästa pris

Kalkyl och anbud är en rolig avdelning då det arbetas intensivt med ett anbud under en tid där många är involverade, produktionsplanering diskuteras och beslut om pengar tas. För allt handlar om att vi ska erbjuda våra tjänster till bästa pris, både för kunden men även för oss. Vi vill kunna stå för det vi erbjuder men även driva företaget med ekonomisk tillfredsställelse. När anbudet skickas iväg till beställaren finns det inget mer vi kan göra än att vänta. En opåverkbar men även en spännande tid i mina ögon!

Kalkyl, anbud och inköp lägger grunden för det jag gjort i produktionen och min ödmjukhet för dessa avdelningar har absolut växt sen jag började här. Även värdet av samarbetet mellan avdelningarna under produktionsskedet ser jag tydligare nu och kommer ta med mig det när jag går ut igen.
Efter jul har jag min sista rotation ute i produktionen och jag är säker på att hösten inne på kontoret kommer få många bitar att falla på plats. Dels ger den mig helhetsförståelse för hur grunden till produktionen läggs, dels tid att landa i vilket håll jag ska gå åt efter att min traineetid är över.

Vi hörs!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.