Från baracken till huvudkontoret

Det är snart juni och efter att ha suttit i två intressanta projekt i två helt olika roller har jag nu tagit steget in till huvudkontoret för att ha min rotation på inköp. Att vara inköpare skiljer sig väldigt mycket från de roller jag prövat på innan och jag är så glad att få vara en del av inköpsgruppen. Min arbetsplats är inte längre en barack ute på något bygge utan istället utgår jag nu från huvudkontoret i Solna där mötena är digitala och kollegorna finns i datorn.

Som inköpare arbetar man bland annat med att köpa in varor och tjänster från leverantörer. Arbetet innebär att identifiera och upphandla nya leverantörer samt bibehålla våra befintliga. Bra avtal kan generera i effektivare och mer lönsamma projekt. Just nu är jag med i ett anbudsprojekt där jag hjälper min kollega Joanna med att utforma förfrågningar och kontakta leverantörer för att samla in offerter. Det är ett nära samarbete med anbudsingenjörerna på kalkylavdelningen, som bland annat räknar på mängder och som vet vad vi behöver till projektet.

Viktigt med platsbesök

I detta anbudsprojekt har jag lärt mig vikten av tydliga förfrågningar och hur svårt det kan vara när underlaget från vår beställare inte är fullständigt. Det är många leverantörer som är inblandade så det blir många frågor att besvara. I den här rotationen har leverantörerna givit mig kunskap om olika metoder och lösningar som kan nyttjas.

Vi i anbudsgruppen gjorde även ett platsbesök på projektet vi räknar på. Detta ändrade hela min uppfattning. Ett platsbesök är otroligt viktigt eftersom det ofta inte går att föreställa sig förutsättningarna utifrån ritningar i 2D, speciellt inte i ett så stort projekt. Man ser saker som är lätt att missa på ritningar, som exempelvis smala vägar till projektet eller trånga utrymmen.

Utsikt från NCC:s huvudkontor i Solna.

Nästa rotation – Kalkyl

Jag uppskattar verkligen de olika rotationerna för att jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag märker också att jag får ökad förståelse för allas arbeten. Många frågor jag tidigare hade om inköp och vad en inköpare gör om dagarna har jag nu fått besvarade. Jag ser därför fram emot kalkylavdelningen som jag ska till efter semestern. Så nästa gång vi hörs av befinner jag mig på kalkyl, även den med utgångspunkt från huvudkontoret.

Ha det fint!
//Trixie

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Heléne

  28 maj, 2021 09:22

  Kul och spännande läsning, bra jobbat Trixie 🙂

  • Trixie

   31 maj, 2021 08:02

   Tack Heléne! 😊

 • Linda Holmström

  28 maj, 2021 13:29

  Superkul att ha dig i inköpsteamet Trixie!

  • Trixie

   31 maj, 2021 08:03

   Tack Linda! 😊