Från ax till limpa

I den här veckans blogg blir det ett bryt från konstruktion och i stället ges en inblick i NCC:s industriverksamhet från en finanstrainees perspektiv. Hej! Mitt namn är Ludwig Levin och jag har spenderat mina första sex månader på NCC i affärsområde Industry.

Inom affärsområdet Industry arbetas det med sten och asfalt. Vi bryter stenmaterial i våra stentäkter som säljs vidare till kund, men används även i vår asfaltsproduktion. Asfalten vi producerar säljer vi också till kund men används också i beläggning som vi genomför själva.

Nära verksamheten

Jag har under min tid på Industry haft förmånen att se stora delar av vår verksamhet, både på nära håll och från ett helhetsperspektiv. Under min rotation i Division Stenmaterial fick jag vara med i produktkalkylering- och lagervärderingsprocessen. För er läsare som fortfarande befinner er vid skolbänken var den processen inte allt för annorlunda än klassisk ABC-kalkylering. Vilket var väldigt intressant då man fick genomföra något i praktiken som man läst så mycket om i teorin!

Mobil stenkross i Barkarby.

Jag har även haft en rotation inom Division Asfalt. Där fick jag arbeta med ett initiativ kring Working Capital Efficiency. Under arbetet kunde jag lägga stort fokus på kontakten med människor ute i verksamheten. Samarbetet var väldigt givande då jag är av uppfattningen att man måste ha en bra förståelse för verksamheten för att förstå ekonomin.

Asfalt-verkstad i Veddesta.

Utöver dagar spenderade på vårt trevliga huvudkontor i Solna har jag också varit ute och upplevt våra täkter och asfaltverk runt om i Stockholmsområdet men även i Norge. Trots att jag arbetar med ekonomi värderar jag som tidigare nämnt väldigt högt att vara ute och se verksamheten. Det har traineeprogrammet verkligen tillåtit!

Täkt i Larvik Norge. Notera hur liten grävmaskinen ser ut!

NCC:s huvudkontor i Solna; en morgon på väg till jobbet.

Tillsammans med min traineekollega Rebecka Ohlin fick jag också möjligheten att besöka vårt customer center i Borås. Där fick jag träffa en uppsjö av trevliga kollegor och fick en helt annan förståelse för allt som ligger bakom att underhålla och transportleda vår stora försäljning av sten.

Bild från Ramnaslätt i Borås.

Den centrala ekonomifunktionen

Den sista perioden på Industry spenderade jag med controllers på den centrala ekonomifunktionen på affärsområdet. Där fick jag hjälpa till med uppgifter kring både Financial- och Business Control. Bland annat fick jag vara med och driva arbetet kring utvecklingen av den finansiella rapporteringen inom affärsområdet. Ett arbete som var både utmanande och väldigt roligt. Resultatet av den rapporteringen kommer jag dessutom vara mottagare av då jag precis lämnat Industry och påbörjat min rotation inom NCC Group Finance. Men allt intressant som händer här får ni läsa om i mitt nästa blogginlägg!

Tills vi hörs igen, ha det bra!
//Ludwig Levin

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.