Följer projektet genom rotationerna

Hejsan allihopa! Nu var det ett tag sedan jag skrev senast men tiden har gått snabbt. Det har varit en väldigt rolig vår med mycket nytt och många trevliga traineeträffar. Jag är nu inne på min andra rotation, denna hos inköp.

Jag avslutade min rotation hos kalkyl efter jul med att få medverka i ett stort anbudsprojekt. Projektet var betydligt större än de jag medverkade i under hösten och det var spännande att se skillnaderna. Främst att se hur varje liten sak bidrar till kostnader när dem finns i så stora mängder. Det var även kul att se så många på avdelningen arbeta tillsammans för att få ihop anbudet.

Från kalkyl gick jag sedan över till inköp. Hos inköp har jag fått testa på många olika moment och se många olika projekt. Jag har fått delta vid möten med underentreprenörer ute i projekten och gå runt på platsbesök. Jag har skapat förfrågningsmallar och avtal som jag sedan skickat iväg, och så har jag allmänt lärt mig vad en inköpare gör dagligen.

Inga detaljer ska missas

En av de saker jag tyckt varit roligast hittills är att just skicka iväg förfrågningar och den kontakten jag sen får ha med UE och leverantörer. Många telefonsamtal och mejl med frågor och diskussioner för att offerterna ska bli så bra som möjligt. De inkomna offerterna har jag sedan sammanställt för att kunna jämföra och redovisa. Väldigt kul arbete där det gäller att sätta sig in i varje post för att inga viktiga detaljer ska missas.

Just detta har jag fått göra mycket under de senaste veckorna då jag hjälpt till med ett anbudsprojekt där vi vill ha in så korrekta priser som möjligt. Det har varit intressant att se hur anbudsarbetet går till från en inköpares synvinkel och hur det skiljer sig från projektinköp där avtal skrivs. Det senaste anbudsprojektet var dessutom en utförandeentreprenad vilket innebär ett annat tänk än i de totalentreprenader jag var med och räknade på hos kalkyl.

Illustration över hur projektet Lingarnet kommer se ut. Bild: New Line Arkitekter

Lingarnet

Den med gott minne kanske minns att jag i vintras skrev om ett projekt som jag var med och räknade på under min rotation hos kalkyl, en sporthall i Malmö kallad Lingarnet. Projektet utfördes i samverkan med beställaren och har nu gått över till nästa fas som är bygghandlingsprojektering. Detta innebär att jag kommer få följa projektet även under min rotation hos inköp. Inköpsarbetet börjar nu med att de mest kritiska posterna ska handlas upp och avtal ska skrivas så att projekteringen kan flyta på som planerat. Jag kommer utöver inköpsarbetet även kunna delta vid projekteringsmötena för att se hur projekteringen går till. Det är väldigt roligt att ha möjligheten att få följa ett projekt genom olika skeden och se hur arbetet utförs i olika roller. En stor fördel är även att jag redan är insatt i projektet nu när nästa fas drar i gång.

En god överblick

Jag kan så här efter halva traineeprogrammet säga att jag är otroligt glad över den möjligheten som programmet innebär när det gäller att få se olika roller. Både kalkyl och inköp har varit så mycket mer än jag först trodde. Jag förstår nu mer och mer hur de olika rollerna hänger ihop, varför vi arbetar på ett visst sätt samt vilka utmaningar och möjligheter de olika rollerna innebär. Rollen som trainee har verkligen gett mig möjligheten att få en mer övergripande blick över avdelningen och en större förståelse för allt arbete som utförs. Med vetskapen över hur mycket jag lärt mig hittills ser jag väldigt mycket fram emot resterande delar av programmet och de rotationer jag ska göra.

Ha nu en toppenhelg i solen!

//Tilda

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.