Flyger han till jobbet?

Veckans gästbloggare har en något annorlunda bakgrund då han valde byggbranschen utan att ha en byggteknisk utbildning. Jonas Andersson, trainee på NCC Building i Uppsala, svarar på frågan "Varför?" och berättar även varför han spenderar dagarna på en flygplats.

Veckans gästbloggare har en något annorlunda bakgrund då han valde byggbranschen utan att ha en byggteknisk utbildning. Jonas Andersson, trainee på NCC Building i Uppsala, svarar på frågan ”Varför?” och berättar även varför han spenderar dagarna på en flygplats.

Jag har flera gånger fått frågan varför jag sökte mig till byggbranschen och NCC. Mitt svar är inte så revolutionerande utan det är närheten mellan teori och praktik som gjorde att jag valde byggbranschen. Jag uppskattar att se vad som skapas, inte bara på ett papper eller en ritning utan i verkligheten. Jag tycker att det är inspirerande och utvecklande att kunna diskutera något och granska en BIM-modell i projektstudion i våra kontorsbodar på Arlanda för att sedan gå ut och kontrollera något på bygget i verkligheten. Kopplingen mellan teori och praktik är väldigt tydlig i byggbranschen, allt man gör tillämpas direkt på bygget.

Det har varit ett lärorikt och roligt första år som trainee på NCC. Jag har haft ett något annat upplägg på min traineeperiod, istället för att genomför rotationerna inom olika projektet så har jag följt ett projekt, Sky City Office One. Jag har genomfört mina rotationer inom projektet och följt dess framfart från uppdatering av äldre programhandlingar genom utredningar, upphandlingar, projektering, kalkyl och inköp fram till nu. Vi har nu kommit en bit in i bygghandlingsprojektering och produktion. Produktionen har precis kommit igång i form av markarbeten och min nästa rotation är att vara med där. Nu i höst så kommer arbeten med grunden igång och sen går det snabbt framåt med stomme och fasad så det ska bli intressant att se allt vi diskuterat under projekteringen.

bild-11

En bild av det påbörjade markarbetena där Sky City Office One ska byggas framför Clarion hotell, som NCC och många av mina nuvarande arbetskollegor förövrigt byggt till Swedavia tidigare.

Sky City Office One är ett 20 000 kvm stort kontorshus på Arlanda. Det är ett samverkansprojekt där NCC och Swedavia arbetar nära varandra med stor öppenhet för en mer innovativ och effektiv byggprocess för att ta fram en bättre produkt. Sky City Office One ska bli en toppmodern kontorsbyggnad med hög energiprestanda som ska miljöcertifieras enligt BREEAM-SE, nivå Excellent och byggnaden ska vara färdig till sommaren 2018.

Bild 2: En visionsbild av Sky City Office One, där byggnadens två huskroppar med träfasad knyts samman av en glasad länkbyggnad.

Bild 2: En visionsbild av Sky City Office One, där byggnadens två huskroppar med träfasad knyts samman av en glasad länkbyggnad.

Det är även ett något speciellt projekt för Sky City Office One ska byggas på en flygplats. Förutom att haft hand om ekonomi, planeringsmöte, arbetsberedningar och miljöcertifieringen BREEAM Excellent har jag också varit delaktigt i flygsäkerhetsbevisning för byggnationen och byggnaden. Det har varit ett roligt och lärorikt inslag utöver den vanliga byggverksamheten.

Traineeprogrammet börjar närma sig sitt slut. Det är bara ett halvår och en traineeträff kvar vilket känns tråkigt men det ska samtidigt bli kul att komma igång på ”riktigt” genom ett hitta sin plats, tjänsten som passar med vad jag har tyckt varit mest intressant under traineeperioden, för att kunna gå vidare i min utveckling på NCC.

/Gästbloggare Jonas Andersson, trainee på NCC Building i Uppsala

jonas-ruta

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.