Fantastisk start på min resa genom arbetslivet

Hej! Jag heter Harald Ericsson och har precis avslutat min period som KTP trainee inom NCC Building sydväst. Jag har haft ett fantastiskt år med spännande projekt, lärorika rotationer och lärt känna ett härligt gäng traineer från hela landet.

Hej! Jag heter Harald Ericsson och har precis avslutat min period som KTP trainee inom NCC Building sydväst. Jag har haft ett fantastiskt år med spännande projekt, lärorika rotationer och lärt känna ett härligt gäng traineer från hela landet.

Efter mina tre år på LTH var jag taggad och redo för att komma ut och få nya utmaningar som inte handlade om att prestera till en tenta eller lämna in en labbrapport på 25 sidor. Jag ville få vara med där saker händer på riktigt!

NCC Folkboende

Mitt första projekt jag blev tilldelad var att hoppa in som arbetsledare i två månader och stötta upp i ett projekt där vi höll på att resa stommen till två 5/6-våningshus. Det var gjutningar varje dag och jag fick vara med där det händer på riktigt, det var verkligen kul! Men det var också ett bra sätt att lära sig applicera allt det man lärt sig i skolan på riktigt, på något verkligt.

Det var även under denna period som jag fick förståelse av vad prioritera verkligen betyder och varför det är så viktigt att vara bra på att just prioritera. När man gjuter nya väggar och golv varje dag blir problemlösning en prioriteringsfråga. Vilket problem är viktigast och måste lösas först? Den kunskapen kan man nog bara få när man står med en snickare som säger att VS-rör kommer utanför väggen när de ska sätta formen inför nästa gjutning, eller när det börjar blåsa och blåser i ett par dagar så att kranen inte går att använda. Hur sysselsätter man 12 personer när man inte kan använda kranen? Jo, man får planera om och hitta arbeten inomhus eller på marken. Denna kunskap om problemlösning kan man bara få genom att vara ute i projekten.

Alltid känt mig välkommen

Efter en välbehövlig semester roterade jag in på kontoret och inköpsavdelningen. Här fick jag möjlighet att lära känna alla fantastiska kollegor och den kunskap som ett stort byggföretag som NCC besitter. Det finns alltid någon att fråga och en stor fördel med att vara trainee är just att man kan ställa dumma frågor, eller fråga om man får vara med på det där intressanta mötet du hörde om på lunchen. Jag fick möjligheten att vara med som inköpare i ett anbudsprojekt, vilket var riktigt spännande. Att sitta och ta in priser och utvärdera dessa samt hitta på lösningar för att kunna lämna det mest fördelaktiga priset är otroligt stimulerande.

Jag har verkligen alltid känt mig välkommen var jag än varit under mitt första år på NCC. Det har alltid funnits en nyfikenhet om vem jag är och vad jag gjort hittills som trainee. Man blir en speciell medarbetare som kan förklara hur det går till inom de olika avdelningarna och vad de jobbar med, vilket kan vara bra på ett projekteringsmöte, ute på byggarbetsplatsen eller vid fikabordet.

Ville följa ett projekt från start till slut

När jag började på NCC var jag tydlig till min chef att jag gärna ville följa ett byggprojekt från start till slut. Fram mot jul fick jag rotera vidare till mitt nuvarande projekt – nybyggnationen av Villanskolan. En skola för 650 elever i Ängelholm med idrottshall, slöjdsalar, samlingslokaler och fina undervisningslokaler. Jag fick komma in när vi precis hade börjat projekteringen av skolan och har sedan dess jobbat med att bistå projekteringsledaren och projektchefen. Jag har skött kontakten med våra anläggare på NCC Civil South som har sanerat marken där skolan nu ska byggas. Jag har även varit med och etablerat hela byggarbetsplatsen med bodar, inhägnader, el och vatten. Frågor som man tror kan vara enkla men som i själva verket kräver noggrann planering och god framförhållning.

Nu såhär ganska exakt ett år sedan jag började på NCC arbetar jag nu som Entreprenadingenjör och jag ska få vara med och bygga den skola jag varit med och projekterat i 9 månader, och efter semestern gjuter vi vårt första fundament. Hösten 2021 ska jag få se eleverna springa in i sin nya fina skola och jag kommer stå där ofantligt stolt över det arbete vi gjort och över det företag som gett mig en fantastisk start på min resa genom arbetslivet.

/Harald Ericsson, Entreprenadingenjör, Building sydväst

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.