Ett år senare

Hej på er, Josefin här igen! Hoppas att ni alla har haft en härlig semester och att ni är laddade för hösten. Nu var det ett par månader sedan jag fick dela med mig av vad jag hittar på under trainee-programmet.

Ny rotation på dammprojekt

Förra gången jag skrev här på bloggen var jag på en rotation som anbudsingenjör i Karlskrona. Nu är jag sedan ett par månader tillbaka på ett projekt i Markaryd i Småland. Här förstärker vi en damm på uppdrag av Statkraft. När jag först kom hit visste jag inte speciellt mycket om hur en damm är uppbyggd. Dammens syfte är att höja vattenytan så att vattenkraft kan genereras. För att dammvallen ska fungera är den uppbyggd av en rad olika lager av massor i olika fraktioner. Det vi gör här i Markaryd, i stora drag, är att skifta ut de befintliga massorna mot nya samt förstärka vallen med en plastspont som vi betongfyllt.

Vad jag hittar på om dagarna varierar såklart, men här är ett axplock av vad jag gör:

  • Upprätta arbetsberedningar och egenkontroller
  • Inköp av till exempel VA-material och armering
  • Tidsplanering
  • Ekonomi- och kontraktsrelaterade frågor, till exempel mängdreglering

Tillbakablick under året som gått

Det är nästan exakt ett år sedan jag påbörjade min anställning som trainee på NCC. Det har gått läskigt snabbt, men vad är det nu man säger… Förra hösten var jag på Fyrspåret Lund-Arlöv, dels på mark, dels på konstbyggnad. Efter julledigheten arbetade jag med anbud och med inköp, för att sedan bege mig till Skåne och delta i lanseringen av den 9 000 ton tunga motorvägsbron, innan jag nu är i Markaryd och förstärker damm. Med andra ord kan man säga att jag har ”bytt jobb” flera gånger under ett år. Som det redan skrivits om i tidigare blogginlägg så är just detta en av de största fördelarna med trainee-programmet, det är otroligt lärorikt att variera kollegor, kontor/projekt och arbetsuppgifter. Detta är något värt att nämna igen då det verkligen är en stor fördel inför det kommande arbetslivet.

Bild 1: Uppbyggnad av uppströmssida dammvall med grovfilter och erosionsskydd (Markaryd)
Bild 2: Schakt av slitsmur (Åkarp, Lund Arlöv 4 spår)
Bild 3: Bron är lanserad, snart dags för vägöppning (Lund Arlöv 4 spår)
Bild 4: Pålning för träbrygga (bro över Höje å, Lund Arlöv 4 spår)

Ha det bra!

/Josefin

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.