En usædvanlig dag på arbejdet / En ovanlig dag på jobbet

Hallå hallå! Flera tidigare inlägg har handlat om en vanlig dag på jobbet inom olika roller. Idag tänkte jag beskriva några ovanliga dagar som även ingår i jobbet som trainee på NCC. De här dagarna spenderades med studiebesök och teambuilding i Köpenhamn.

Resan började med att vi möttes upp i Köpenhamn för lunch och en runda på Tivoli. Efter en femkamp som jag självklart vann så skulle gruppen gemensamt komma överens om hur vi skulle spendera våra gemensamma vinstpolletter. Efter en intensiv diskussion där gruppen inte kunde enas om vi skulle köpa ett rosa pennskrin med enhörningar eller sju påsar chips så togs det enda rimliga beslutet: Vi gav alla polletter till två förbipasserande barn som uppskattade polletterna betydligt mer än oss. Nöjda efter en härlig eftermiddag på Tivoli så avslutades kvällen med gemensam middag.

Femkamp på Tivoli i Köpenhamn

Projektbesök på konstgjord ö

Nästa dag började med projektbesök på Kronløbsøen Ett väldigt mäktigt och komplicerat projekt med bostäder och parkeringsgarage på en konstgjord ö i centrala Köpenhamn. Ön ska kopplas ihop med fastlandet genom broar och en tunnel till parkeringsgaraget. Garaget har plats för upp till 1200 bilar! Tanken är att det inte ska vara någon trafik på själva ön, vägarna ska endast vara för leveranser och räddningsfordon. I och med att hela ön har byggts på vatten så är det förutom pålar även en sorts ankare som hindrar att ön och byggnaderna rör sig varken upp eller ned.

Bildspel: Arbetet är i full gång på den konstgjorda ön.

Guidad rundtur på Christiansholm

Efter en lunch och obligatorisk fotografering av ikoniska Nyhavn så bar det av till nästa projektbesök på Christiansholm, även detta på en ö i centrala Köpenhamn som kallas Papirøen, endast ett stenkast från tidigare nämnda Nyhavn.

Här ska det byggas ett nytt område med bostäder (både bostads- och hyresrätter), hotell och en simhall. På platsen fanns tidigare en populär street food market som tillfälligt fått flytta på sig. Men tanken är att den ska kunna flytta tillbaka när bygget är klart. Därför är husen byggda på pelare vilket skapar ett rum under med möjligheter för marknader och restauranger. Under en av byggnaderna är pelarna extra höga, här är det tänkt att kunna hållas konserter.

Bildspel: Christiansholms bostäder och hotel i bakgrunden, i det stora hålet ska det byggas en simhall. Projektchefen berättar om de upp till 27 ton tunga prefab elementen som ska monteras. De extra höga pelarna ska möjliggöra för framtida konserter under byggnaden.

I projektet har logistiken varit en stor utmaning. De har till och med fått bredda ön tillfälligt ca 20 meter för att kunna få in och ut de tunga prefab-elementen som ska lyftas på plats. Denna väg kommer att behöva rivas när bygget är klar. Kort sagt ett imponerande bygge som jag gärna besöker när det är klart. En intensiv dag avslutas även denna med gemensam middag.

Bildspel: Obligatorisk fotografering av vackra Nyhavn. Från ikoniska Nyhavn kan man se Christiansholm och Papirøen

En rundtur på det framtida supersjukhuset

Dag tre är det dags för nästa projektbesök. Den här gången ska vi en liten bit utanför stan för att kolla på bygget av ett så kallat ”supersjukhus”. HosNord är ett gigantiskt sjukhus som är en del av en satsning i Danmark för att centralisera sjukvård. Det har stort fokus på att vara nära naturen och på att få bort den sterila sjukhuskänslan. Istället är tanken att det ska användas träinslag i interiören såväl som i exteriören.

Fokus på digitala hjälpmedel

Det är dessutom stort fokus på digitala hjälpmedel i produktionen. All kommunikation sker via verktyget Dalux, där även ritningar och 3D modeller finns samlade. Projektchefen uppger att han endast skickar något mail om dagen, en skön omväxling för många. Projektet använder sig även av 5D modeller, vilket innebär att ritningar, tidplan och ekonomi är sammankopplade med 3D modeller. Som hjälpmedel till detta används NCCs egenutvecklade verktyg Constrution Connector. En anledning till att NCC fick detta enorma projekt var att vi var de enda som kunde tillhandahålla tillräckligt bra digitala lösningar för att klara av samordningen. Kul att NCC kan vara med och driva på digitaliseringen inom branschen!

Bildspel: Rundtur på det framtida supersjukhuset. Glömmer man arbetskläderna hemma får man hjälpas åt att tvätta byxorna efter projektbesök.

Detta inlägg blev kanske lite längre än vanligt. Men det är inte helt lätt att hålla sig när vi fått spendera tre dagar i vårt kära grannland och fått besöka flera spännande projekt. Nu är vi tillbaka till våra vanliga roller. Men jag tror att jag talar för flera av oss när jag säger att vi känner oss inspirerade av att se vad vi kan bygga och vilka möjligheter det finns. Något som inte minst är nyttigt när vi sakta men närmar oss slutet på vår traineeperiod och ska börja hitta en mer varaktig roll inom företaget. Tack för den här gången Köpenhamn!

Ha de godt!
Rasmus

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • ali Ahmed

    30 oktober, 2021 14:41

    I contacted you about a job opportunity and I did not receive any offer

  • ali Ahmed

    30 oktober, 2021 14:42

    I want to join the team and cooperate with you, is it possible?