En trainee ute på vift i Norden

Hej Bloggen! Mitt namn är Emanuel och jag är trainee på affärsområdet Building Nordics. Sedan start har jag befunnit mig i affärsgrenen strategi och utveckling, och kommer i snar framtid göra en rotation till finansavdelningen i Norden. Under min första rotation har jag haft chansen att få lära känna många intressanta och begåvade människor i hela NCC-familjen, och även lärt mig oerhört mycket om verksamheten.

Danmark, Köpenhamn – Megaprojektet Christiansholm

Strategi i byggbranschen

Företagsekonomi är omfattande, och här finns bland annat området strategi, där jag befinner mig just nu. Jag har haft privilegiet att få medverka i olika strategiska projekt som rör sig kring på koncern-, och affärsområdesnivå.

Inte nog med det, jag har även haft möjligheten att få driva egna projekt med stöd från min chef. Ett av dessa projekt handlar om KPI:er och uppföljning, vilket har varit sjukt kul och givande. Generellt har de strategiska initiativen handlat om Change management, Process management, och Value management, för att nämna några. För er som är intresserade av att arbeta med strategi – detta är en ypperlig möjlighet att få insikter och förståelse för olika avdelningar i ett företag som typ; hållbarhet, risk management, inköp, finans, och affärsutveckling.

Det som anses vara bland det viktigare inom strategi i byggbranschen idag och i framtiden är att bli ännu mer digitaliserad och datadriven. Allmänt talat handlar det om att affärslivets dynamik snabbt ändrar förutsättningarna. Föråldrade och fragmenterade processer måste ersättas och uppdateras. Därför är det extra kul att få vara trainee just i en sådan period, om man har ett intresse för IT. Många nya IT-initiativ har startat, och det blir spännande och utvecklande att få vara med i denna utveckling.

Dags för rotationsbyte

Tiden går fort när man har kul, och snart är det dags för mitt första rotationsbyte. Om två veckor ska jag jobba ihop med alla controllers i Norden. Under denna rotation ska jag få ta del av samma ekonomi-aktiviteter som de andra finanstraineerna genomgått, fast i ett nordiskt sammanhang. Jag ser fram emot att bli del av finansteamet, dess utmaningar och möjligheter. Med andra ord, det här kommer bli tipp-topp! Mer om detta får ni få läsa under mitt nästa blogginlägg.

Utflykt i Norden

Vad menas med att jobba på Norden-nivå, undrar kanske några av er. Det innebär att man förutom Sverige också är verksam i länderna Norge, Danmark och Finland. Att vara trainee i Norden har inneburit att jag haft möjligheten att besöka Finlands och Danmarks huvudkontor för workshops och konferenser, och fått inblick i de många spännande byggprojekten i lokal marknad. Jag har inte haft möjligheten att besöka Norge än, men det är med på agendan. Här nedan ser ni några av de byggprojekt som jag besökte tillsammans med andra NCC-kollegor, där bilderna är tagna i Finland på två olika projekt.

Bild1: Renoveringsprojekt i Helsingfors. Bild 2: Byggprojekt, Fiskars Group, i Espoo

Med allt detta sagt vill jag nu önska er alla en toppenfin helg, och god fortsättning!
/Emanuel

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.