En kompetensbyggare gästbloggar

Hallå! Mitt namn är Elin och jag är en 24-åring som bytt Guldkusten mot Guldheden (dvs Luleå mot Göteborg) i hopp om att om tre år bli en färdigexaminerad civilingenjör.

Hallå! Mitt namn är Elin och jag är en 24-åring som bytt Guldkusten mot Guldheden (dvs Luleå mot Göteborg) i hopp om att om tre år bli en färdigexaminerad civilingenjör.

Jag och mina tre klasskamrater: Rebecka, Klara och Axel kommer alla från NCC:s praktikprogram kompetensbygget, som riktar sig mot blivande civilingenjörer inom väg- och vatten/samhällsbyggnad. Programmet innebär sommarpraktik mellan år 2–3 samt 3–4 på olika arbetsplatser.

Jag och Rebecka har båda varit på avdelning hus och jag har fått spendera sommaren på Landvetter flygplats där NCC bygger en ny terminal och Rebecka har varit på bostadsprojektet Pilgrimsparken ute i Kortedala. Klara och Axel har varit på avdelning mark och arbetat på Centralen samt Korsvägen, båda med uppstarten av västlänken.

Arbetsuppgifterna för oss har varierat och bestått av exempelvis mängdning av material, inre och yttre besiktningar och kontroller, mätning, utsättning och mycket spring efter arbetsledare. Det är svårt att sätta fingret på vad den största lärdomen varit, jag tror generellt att genom att se hur ett byggprojekt kan vara uppbyggt, hur alla arbetsroller behövs och hur de samarbetar, bidrar till en större förståelse för branschen. Och trots en hel del byggtekniska kurser på Chalmers har vi har lärt oss en mängd ord och termer. Herregud vad lost jag var på mitt första möte min första dag (det blev en hel del googlande de första dagarna).

Som sagt är det nyttigt att mellan mattetentor få en inblick i arbetslivet för att känna på vad som verkligen intresserar en. Ett stort plus med kompetensbygget är att första praktikperioden påbörjas sommaren innan årskurs 3, det vill säga innan vi ska välja vårt mastersprogram och därmed den inriktning vi vill läsa de två sista åren. En sommarpraktik på en möjlig framtida arbetsplats har självklart en betydande roll i det valet.

För två veckor sen var vi på en kick-off i Stockholm tillsammans med 12 stycken andra kompetensbyggare som förutom från Chalmers kom från KTH, LTH och LTU. Under två intensiva och väldigt roliga dagar hann vi bland annat med att bilda vi nya bekantskaper, göra platsbesök på NCCs nya huvudkontor i Solna och kappsegla vid Djurgården.

På kappseglingen delas vi upp i två lag, det blev oavgjort! Det uppstod dock lite förvirring eftersom det ena laget trodde de vunnit baserat på regler som inte fanns.. oj så fel det kan bli.

Föreläsningar och platsbesök på bygget av NCCs nya huvudkontor.

Nu är jag och de flesta av dessa härliga människor tillbaka i skolbänken.

Jag tackar för mig och på återseende nästa sommar!

//Elin

 

Vi på Landvetter terminalexpansion tackar Elin för denna sommar, och hoppas vi får se henne igen nästa säsong!

Håll i hammaren

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.