En hälsning från hemmakontoret

Hallå! Mycket har hunnit hända sedan vi hördes sist. I slutet av februari avslutade jag min rotation ute på Solna simhall. Nu är jag inne på min andra rotation på kalkylavdelningen. Tidiga morgnar och varselkläder är med andra ord ett minne blott.

Numera jobbar jag vanliga kontorstider och sitter framför datorn 8 timmar/dag. Halva tiden av denna rotation (1,5 mån av 3 mån) har gått och trots omständigheterna trivs jag väldigt bra. På grund av den rådande situationen (covid-19) jobbar majoriteten av alla tjänstemän på huvudkontoret hemifrån.

Det fungerar faktiskt ganska bra trots att jag och min partner (som också jobbar hemifrån) delar på ett litet köksbord i en 29 kvm stor lägenhet. Den lilla ytan gör att jag kan känna mig instängd, men vi har skapat rutiner som gör arbetsdagen lättare och efter att ha jobbat hemifrån i sex veckor har vi kommit in i det här.

Hus vid vatten

Vy från en solig morgonpromenad.

Viktigt att behålla fasta rutiner

Vi försöker bibehålla de vanliga rutinerna i vardagen. Vi går upp 06:20 varje morgon men istället för att åka till jobbet tar vi en morgonpromenad runt området. Under lunchrasten brukar vi gå ut och njuta av det fina vårvädret. Dagarna avslutas med ytterligare en promenad där vi ”går hem från jobbet”, vilket fungerar förvånansvärt bra. När jag öppnar dörren känns det nästan som att komma hem på riktigt. Det enda problemet med att jobba hemifrån är att det kan vara lite knepigt att prata i telefon och ha möten samtidigt i vår lilla lägenhet. Lösningen har varit att jag får sätta mig på hallgolvet…

Men vad gör jag om dagarna? Anbudsingenjörerna på kalkylavdelningen räknar på olika projekt. Man får följa processen från anbudsförfrågan till färdigt anbud och de jobbar ofta med andra personer såsom inköpare, affärschefer och anbudsledare. De första veckorna fick jag göra en egen kalkyl och tidplan över en bro för att lära mig hur anbudsarbetet går till och hur NCC:s kalkylprogram fungerar. Därefter har jag bl.a. hjälpt till med mängdningen av en bro som är en del av Förbifart Stockholm trafikplats Häggvik.

Finns mycket att lära

Just nu är jag med i ett markprojekt där jag hjälper till att mängda och prissätta olika material. För att veta vad jag ska mängda läser jag igenom olika handlingar och jag använder programmet Bluebeam för att mäta digitalt på ritningen. Igår berättade en kollega att hon mängdade med måttstock och pappersritningar i början av sin karriär. Det gör mig glad och tacksam över att vi har digitala program som underlättar och effektiviserar vårt dagliga arbete.

Dator

Mitt otroligt stora mat/skrivbord.

Min rotation på kalkyl har blivit lite annorlunda, men man får helt enkelt anpassa sig och göra det bästa av situationen. Jag saknar att träffa mina kollegor på kontoret. Vi i kalkylgruppen har i alla fall regelbundna möten och kalkylfikor via Teams. Jag håller även kontakten med mina handledare via telefon och Teams. Jag tror att den här situationen har lärt oss alla att hitta nya arbetssätt, och jag hoppas och tror att vi tar med oss lärdomarna även i framtiden när allt återgår till det normala. Det finns mycket vi kan lära av den här tiden.

Ta hand om er!
//Minh

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.