En bra grund att stå på

Hallå, hoppas ni har haft en fin jul! Mitt namn är Tilda och jag är Master Trainee i Malmö på Building Syd. Jag har sedan jag började traineeprogrammet varit på min första rotation hos kalkyl där jag har fått följa med hela vägen från att vi fått handlingar tills dess att anbudet lämnats över till beställaren.

Min rotation började med ett övningsprojekt där jag själv fick skapa en kalkyl för ett projekt vi redan vunnit. Då fick jag chansen att bekanta mig med kalkylprogrammet MAP och alla mängdningsfunktioner i Bluebeam.  Därefter har jag hittills fått vara med under två anbudsprocesser för olika projekt i Malmö. Det första, ett lägenhetsprojekt där 8 lägenheter ska byggas i en redan befintlig byggnad. Det var roligt att få vara med i ett skarpt projekt där jag fick mängda material, skicka iväg förfrågningar och hjälpa till att bygga upp kalkylen. Att se alla material sammanställda och prissatta blev en ögonöppnare för vad saker faktiskt kostar i ett projekt och hur viktiga våra leverantörer och underentreprenörer är.

Det andra projektet är en nyproduktion av en sporthall. Under detta projekt fick jag smygtesta lite av inköpsarbetet med att skapa förfrågningsmallar och sammanställa relevanta dokument. Jag har också fått delta vid många olika typer av möten. Jag vet att möten inte är allas favoritpunkt på dagordningen, men jag tar varje chans jag får att delta vid ett. Att få lyssna på diskussioner och reflektioner är både spännande och lärorikt och jag känner att det har gett mig en större förståelse för de olika delarna av processen vid en anbudslämning.

Min första rotation på kalkyl börjar snart närma sig sitt slut men förhoppningsvis ska jag hinna med att hjälpa till i ett sista projekt, mycket större än de tidigare. Kul att få delta vid tre så olika projekt och se de olika arbetsgångarna. Jag har trivts otroligt bra på kalkyl och jag har lärt mig mycket som kommer vara en bra grund att stå på inför framtida rotationer. Kalkyl är ett av de första stegen i ett projekt och det ska bli spännande att få följa processen fram till en färdig byggnad. Förhoppningsvis kommer jag även kunna följa något av de projekt jag räknat på genom den.

Nu hoppas jag ni får ett trevligt nyår så syns och hörs vi nästa år!

Gott nytt år!

Tilda

Ps. Glöm inte bort att söka till traineeprogrammet om du är intresserad, det är ett beslut du inte kommer ångra!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.