Eld i berget!

Mitt äventyr startade på Bergsskolan i Filipstad, en högskola som bedrivit utbildning riktad mot gruvnäringen, berg - och anläggningsbranschen samt metallindustrin sedan år 1830. Tiden på Bergsskolan har gett en bred och stadig grund att bygga vidare på.

Mitt äventyr startade på Bergsskolan i Filipstad, en högskola som bedrivit utbildning riktad mot gruvnäringen, berg – och anläggningsbranschen samt metallindustrin sedan år 1830. Tiden på Bergsskolan har gett en bred och stadig grund att bygga vidare på.

Som trainee har man goda möjligheter att nätverka och bygga värdefulla relationer som kommer förenkla arbetet i både nutid och framtid. Under programmets 12 månader hålls ett antal träffar med de andra deltagarna, team building, hållbart ledarskap och entreprenadjuridik är några av sakerna som har extra fokus.

Den 12 juni var det gemensam uppstartsträff för oss som antagits till NCCs traineeprogram 2019, på Vallgatan i Solna, NCCs huvudkontor. Ett glatt gäng på 20 personer, med stor förväntan på vad som komma skall.

Intresset för berg och anläggning tog sin början några år efter gymnasiet, och växte sig allt starkare med tiden. Den spännande branschen och viljan att fortsätta utvecklas gjorde att jag sa upp mig från jobbet, flyttade från Norge och började plugga.

Området stenmaterial innefattar grus – och bergtäkter samt terminaler som tar emot entreprenad – och tunnelberg. Första tiden på trainee-programmet har gett en god överblick av verksamhetens enheter och avdelningar där jag fått följa med platschefer i den dagliga verksamheten och se de olika delarna inom produktionen av bergmaterial.

Under 12 månader ingår ett antal rotationer inom NCC Industry/ stenmaterial, allt från labb, produktion, kalkyl, inköp, råvaruförsörjning och för att sedan slussas in i rollen som arbetsledare. Alldeles intill Arlanda flygplats har NCC en av sina bergtäkter och två asfaltverk i nära anslutning, väldigt strategiskt vid asfalteringen av landningsbanorna.

Från början var det inte självklart att tacka ja till platsen på trainee-programmet hos stenmaterial i Stockholm. Men en noggrann övervägning och analys av upplägget resulterade i ett ja, ett beslut som jag verkligen inte har ångrat!

/Pär Andersson

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.