Ekonom i ett hav av ingenjörer

Varför har du sökt dig till just byggbranschen? Och mer specifikt varför just NCC? Denna fråga har jag fått av nästan alla jag träffat på NCC då man som ekonom har möjlighet att jobba i de allra flesta branscher.

Så varför ska man söka sig just hit som finanstrainee? Det finns många olika anledningar till det, men enligt mig så bottnar det i detta; att få vara del i att forma och skapa hur vårt framtida samhälle ska se ut.

Varför trainee i byggbranschen?

Att traineeprogrammet fanns till även för oss som pluggat ekonomi kom som en positiv överraskning för mig. Jag har under hela min studietid sagt att jag vill jobba med något som verkligen ”går att ta på” och något som gör skillnad i samhället. Efter att ha funderat lite insåg jag att det kanske inte finns något mer passande än just byggbranschen.

I vår traineegrupp är vi en blandning av både ekonomer och ingenjörer. Det möjliggör utbyte av erfarenheter och inblickar i varandras världar. För visst är det så att vi har olika kunskap med oss från skolan. Men med en samhörighet i att vi strävar mot samma företagsmässiga mål så hittar vi många likheter och kan utbyta erfarenheter oss emellan. Och dessutom har vi väldigt kul ihop!

Jag befinner mig just nu på min första rotation på affärsområdet Building Sverige där jag är del av controllerteamet. Under mina första fyra månader har jag fått lära mig mer än vad jag trodde var möjligt på så kort tid. För att sätta det i siffror har jag rest ut till 7 av våra kontor runt om i Sverige, varit ute på 4 projektbesök, haft 2 traineeträffar och varit delaktig i vår årliga finanskonferens. Utöver det har jag träffat otroligt många människor runt om i organisationen, både fysiskt och i den digitala världen. Jag har fått möjlighet att ta mycket egna initiativ och styra mitt program i den riktning som jag, tillsammans med min chef, tror att jag lär mig bäst på.

Ekonomi i projekt

Projektekonomi är något jag verkligen fattat tycke för. Många likställer det med att varje projekt är ett litet, eller i många fall ett ganska så stort, företag. Som ekonom tycker jag att det är extra spännande att få lära sig kring en ny bransch och få följa varje projekts unika förutsättningar och resultat. Komplexiteten i att prognostisera hur kostnader och intäkter kommer röra sig i projekt intresserar mig verkligen.

Det är imponerande att följa alla människor som är involverade i processen och hur alla lyckas samarbeta tack vare specifik expertis inom olika områden. Som finanstrainee har jag fått vara med i budget-, prognos- och utfallsprocesser på våra olika avdelningar och börjat bygga ihop min egen förståelse för hur projektekonomin hänger ihop. Just nu sitter jag med i bokslutsprocessen då året ska knytas ihop och alla siffror sammanställas.

Med detta inlägg hoppas jag på att ha gett en liten inblick i hur det är att vara finanstrainee på NCC och vilka möjligheter det skapar att få tillhöra en så pass samhällspåverkande bransch. Ansökan till nästa års traineeprogram är nu öppet, och här söks både ekonomer och ingenjörer. Ansök senast 10 januari!

Gott Nytt År!
/Rebecka

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Anders

  10 januari, 2022 21:11

  Bra Rebecka! Projektverksamheten är basen i NCC. Och besök, eller ännu hellre några veckor, på projekt är det som gör att man kan börja förstå hur extremt komplex verksamheten är och vilket fantastiskt jobb ingenjörskollegorna uträttar ”i verkligheten”. Det behövs fler ekonomer som fokuserar på att förstå projekten. Fortsätt så!

  Säger en f.d. NCC-anställd med hjärtat i projektverksamheten,

  Anders Nyh
  Numera fullt upptagen pensionär 😉