Det är i produktionen som visioner och ritningar blir till verklighet

Hej igen. Det här är Andreas från Infrastructure i Linköping. Nu befinner jag mig i en ny roll och i ett nytt projekt, jag är arbetsledare i projektet Svartåfors Kraftstation. I projektet renoverar vi en vattenkraftstation som byggdes för över hundra år sedan och som invigdes av den svenska kungen, Gustaf V, år 1919.

I min roll som arbetsledare arbetar jag med produktionsstyrning och produktionsplanering. Ingen dag är den andra lik och nya dagar bjuder på nya utmaningar. Det är något av det bästa med att arbeta som arbetsledare. Jag lär mig ständigt nya saker och min kunskapsbank blir bara större och större.

Det är i produktionen på byggarbetsplatsen som visioner och ritning blir till verklighet. Som arbetsledare får jag beställa armeringen, se hur brobanorna och pelarna armeras, märka ut uppställningsplatsen för betongpumpen och slutligen avropa betongen från betongfabriken. Här skapas värde för kunden!

Bromontage var pricken över i

Innan jag kom till Svartåfors kraftstation hade jag aldrig sett en avancerad spontlösning på ett berg som sluttar. Jag hade heller inte träffat en bergborrare med rigg eller fått vara med och montera en bro. Allt detta har jag fått uppleva under de tre månader som jag har fått möjlighet att vara här i Svartåfors.

Det enskilda momentet som har varit ”häftigast” var bromontaget – det var pricken över i:et i projektet. På fredagen veckan innan montaget kom den största kranen som jag har sett. Det var en 400-tons mobilkran, följd av åtskilliga lastbilar med motvikter samt ytterligare en mobilkran som skulle hjälpa till med etableringen av 400-tons kranen. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå hur vi lyckades få plats med alla lastbilar och kranar på en sådan liten yta.

Efter tre dagars montage fyllda av mycket glädje men även lite nervositet var äntligen bron på plats. En kopp kaffe har aldrig smakat så bra som när man satt på den färdigmonterade bron med sina kollegor och bara njöt. Du kan se resultatet överst i bloggen.

Simma lugnt så hörs vi framöver!
/ Andreas

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.