Dagar med NCC- Kompetensbygget

Andra veckan i augusti var vi 13 Kompetensbyggare som strålade samman i Stockholm. Vi var fem studenter från LTH, fyra från Chalmers, en från KTH och tre från LTU och våra två härliga aktivitetssamordnare, Elisabeth och Rebecca. Det vi har gemensamt är att vi läser väg och Vatten eller Samhällsbyggnad och har praktiserat på NCC i sommar.

Andra veckan i augusti var vi 13 Kompetensbyggare som strålade samman i Stockholm. Vi var fem studenter från LTH, fyra från Chalmers, en från KTH och tre från LTU och våra två härliga aktivitetssamordnare, Elisabeth och Rebecca. Det vi har gemensamt är att vi läser väg och Vatten eller Samhällsbyggnad och har praktiserat på NCC i sommar.

Vi från LTH började tidigt på torsdagsmorgon med att ta flyget 7.00 från Malmö för att senare träffa de andra 9.00 på huvudkontoret i Solna. Elisabeth hälsade oss välkomna i samband med fika. På förmiddagen fick vi möjlighet att skapa bekantskap med varandra, vi berättade om oss själva och vad vi hade gjort på våra olika praktikplatser under sommaren. Väldigt kul och inspirerande att få höra vad alla har fått syssla med! Det var allt från att bygga upp innerväggar, sätta ut mått, till att ha stora ansvarspositioner för ett antal stora maskiner. De flesta av oss hade varit på husbyggen men några även på anläggning och trafik.

IMG_0755

På eftermiddagen anordnades en team-building aktivitet i form av segling i Stockholm. Vi delades in i tre lag och fick instruktioner över hur man seglar av våra respektive kaptener. Vår båt leddes av Martin. Jag som aldrig seglat tidigare tyckte det var riktigt skoj, och som riktig vinnarskalle var det ju pricken över i:et att får vara med i det vinnande laget! Team Blue Baronesse.

IMG_0772

Dag två väntade studiebesök på Citybanan. Vi åkte till Karlberg och gick till Trafikverkets bodar. Maria Bergman från Trafikverket höll en kort föreläsning för oss om historien bakom Citybanan, vilka olika företag som bygger den och vilka tåg som ska rulla på banan när det är klart. Sen tog vi på oss varselkläder och hjälm för att gå ner i tunneln. Vi fick se det nya spåret, och en av de nya stationerna, Stockholm City. Vi blev fascinerade över storleken på bygget och blev intresserade att jobba med anläggning i framtiden.

Efter Citybanan var det dags för lunch och avslutning i Dome of Visions på KTH. Efter lunch föreläste Emilia Wallin och Jessica Bergendahl för oss. Emilia är trainee på NCC sedan ett år tillbaka. Under dessa 12 månader har hon varit arbetsledare, jobbat med arbetsmiljö på Citybanan och konstruktör på teknik.

Jag tror alla av oss tyckte det var väldigt inspirerande att få höra på de olika arbetsområdena man kan jobba med efter examen. Efter Emilia kom Jessica som har jobbat på NCC i nio år. Hon har haft alla möjliga häftiga anställningar, och det var väldigt inspirerande att få lyssna på en kvinna som det har gått så bra för karriärmässigt. Efter dessa inspirationsbomber så var det dags för oss alla att åka hem igen för jobb, plugg eller ledighet.

Sammanfattning av dagarna: Väldigt inspirerande, vi har fått en mycket mer konkret uppfattning av vad man kan göra efter examen. Vi har alla vidgat vårt kontaktnät med delvis Emilia Wallin och Jessica Bergendahl och speciellt med alla Kompetensbyggare. Jag ser nu fram emot att få träffa er snart igen. Nu ska jag tillbaka till plugget!

Ha det härligt så länge,

Madeleine Tham Johansson, Lunds Tekniska Högskola 25/8

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.