Ciao från det internationella NCC

Min senaste vecka har varit väldigt händelserik på NCC. Från Stockholm till Köpenhamn till Italien och spännande projekt däremellan - häng med på min resa!

Min första rotation på traineeprogrammet var som inköpare på ombyggnationen av H&Ms nya flaggskeppsbutik på Drottninggatan, där jag även var arbetsledare över sommaren. Om ni inte besökt butiken så kan jag starkt rekommendera att ni gör det, snyggaste butiken i Sverige!

Jag är otroligt glad över att ha varit med i H&M-projektet. Det var ett tidspressat projekt med kort byggtid vilket medförde att jag nästan hann vara med från rivning till slutbesiktning. Projektet hade en grym gemenskap och visade verkligen att allting är möjligt om man lyckas få med sig alla involverade att kämpa mot gemensamma mål.

Konsertsal och skola

NCC har planer på att i ett och samma projekt bygga en konsertsal och en skola beläget på Odenplan. Där har jag just nu min andra rotation som biträdande projekteringsledare. Detta projekt är i mina ögon väldigt speciellt, bland annat på grund av blandningen av personer som är med i projekteringen. Projektet har en arkitekt från Sverige och även en från Italien samt en akustiker som bor och jobbar i Paris. Om ni tycker denna blandning låter intressant så ska ni bara veta hur det låter på projekteringsmötena!

Projektets italienska arkitekt har som uppgift att rita konsertsalen. Han har erfarenheter kring detta moment då han bland annat har gjort en liknande konsertsal i Cremona, Italien, där han dessutom bor och jobbar. Med jämna mellanrum flyger arkitekten till Stockholm för projekterings-och designmöten. Under dessa möten har jag observerat hur han ser på saker och ting, vilken passion han har för sitt arbete.

Som biträdande projekteringsledare på detta projekt är det lärorikt att vara med i processen av framtagandet av handlingar. Det är många olika personer inblandade med olika kulturer och bakgrunder som bär med sig sina kunskaper och åsikter om hur saker bör göras.

Köpenhamn

Förra veckan var jag både i Köpenhamn och Italien. I Köpenhamn träffade jag alla årets traineer som är utspridda runt om i landet. Jag var med traineegruppen första dagen och hann lyssna på Klaus Kaee som nu i februari skall bli senior rådgivare. Han berättade hur de jobbar med affärer i Danmark vilket var väldigt intressant att lyssna på eftersom det skiljer sig lite från hur vi jobbar i Sverige.

Sedan hann jag lyssna på Martin Manthorpe som är utvecklingschef på NCC i Danmark. Han inspirerade mig otroligt mycket när han förklarade hur han jobbar med sina medarbetare. Jag ställde flera frågor men hade kanske hundra till jag ville ställa. Men klockan var mycket, det började bli mörkt ute och alla på huvudkontoret i Danmark hade gått hem.

Det jag tog med mig från Martin var påminnelsen om att se människor som individer. Alla människor är olika och har olika behov. När Martin märker att någon av hans medarbetare inte är tillräckligt tillfredsställd så tar han tag i det istället för att riskera att förlora en toppenkollega till en konkurrent. Martin verkar ha ett öga för att se olika personers potential och finns där för sina medarbetare. Vissa behöver mer av hans ledarskap än andra men det betyder inte att den ena är bättre den andra, som han själv uttryckte det.

Efter att ha lyssnat på Klaus och Martin hann jag bara åka och checka in på hotellet i Köpenhamn, äta middag för att sedan gå och lägga mig. Mitt flyg från Köpenhamn till Arlanda avgick 6.00 på morgonen. Därefter fortsatte äventyret.

Italien

Väl på Arlanda satt ett fantastiskt gäng från projektet på Odenplan. Det var en liten grupp från NCC, några konsulter samt beställaren. Solen sken när vi landade i Milano och alla goda minnen från staden kom tillbaka till mig. Jag hade en utbytestermin från KTH i Milano 2016/2017 och hade inte varit i staden sen dess.

En bil väntade på oss på flygplatsen som skulle ta oss till Cremona och under den dryga timmen som bilresan tog satt jag bredvid chauffören och tränade på min italienska, så den var nästintill perfekt när vi anlände till Cremona. Den italienske arkitekten som bor och jobbar i Cremona visade oss runt i staden under vår första dag där.

Dagen efter välkomnade den italienske arkitekten oss till konsertsalen som han ritat. Det var verkligen häftigt att få se och känna på de olika formerna som salen hade att erbjuda. Han ansvarar för ritningen över konsertsalen på Odenplan som kommer att likna vissa element som den i Cremona har. För mig var detta en inspirerade resa som även gav ökad förståelse för vad vi på NCC skall bygga hemma i Stockholm! Trots ritningar och 3D-modeller så fick jag flera ”wow”-upplevelser när jag såg elementen i konsertsalen på nära håll och själv kunde ta på alla olika former.

Konsertsal i Cremona

Vi hade även ett projekteringsmöte i Cremona som var väldigt trevligt och givande. Under mötet kom vi på god väg till att lösa de sista knäckfrågorna som råder under projekteringen.

Vi tog med oss de frågetecken som kvarstår till Stockholm och fortsätter projekteringen hemma på svensk mark.

Tack till er som läst och tack till alla fantastiska människor jag dagligen får arbeta med. Jag har lärt mig otroligt mycket hittills under mitt traineeprogram och ser verkligen framemot alla nya äventyr och utmaningar som komma skall!

Arrivederci!

Maria Dag

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.