Big five på Förbifart Stockholm, Hjulsta Norra

Hallå hallå! Jag heter Frida Grenholm och är trainee på avdelningen Civil Stockholm, precis som min kollega Trixie som skrev ett inlägg här för några veckor sedan. Jag ska i skrivande stund avrunda min första rotation på projektet Hjulsta Norra, en entreprenad som är en del av Förbifart Stockholm.

Hjulsta Norra har jag fått pröva på att arbeta som entreprenadingenjör, administratör och kommunikatör men även provat andra arbetsuppgifter och roller. För att få en inblick i vad jag gjort på denna rotation tänkte jag lista mina fem mest minnesvärda stunder från Hjulsta Norra.

Regnbåge över projekt Hjulsta Norra.

Överblick av projektet där regnbågen slutar.

1. Första rundvandringen på projektet

Eftersom jag skrev mitt examensarbete om just detta projekt hade jag redan varit på plats och tjuvtittat på projektet under våren 2020. Därför var min första rundvandring i september som trainee så minnesvärd, det blev nämligen så otroligt påtagligt hur fort ett projekt utvecklas, vilket väckte min nyfikenhet och pepp över att vara en del av det!

Sedimentationsbassängen till vänster. Utsikten från bassängen till höger.

Sedimentationsbassängen till vänster. Utsikten från bassängen till höger.

2. Dagliga kontroller av sedimentationsbassängen

På Hjulsta Norra är vattenhanteringssystemet speciellt, dels beroende på den miljön, dels då vi bygger i två olika grundvattenmagasin. Dagliga kontroller görs av vattenhanteringssystemet som jag fått hjälpa till att genomföra. Från sedimentationsbassängen har man en överblick över projektet och kan följa hur betongtunnlar formas och gjuts.

3. Anbudsgranskning

Tidigt fick jag möjligheten att jobba med två kollegor som är ansvariga för inköp till projektet. Jag fick snabbt olika offerter i knät och därmed en inblick i vad för typ av tjänster och varor som köps in till ett stort projekt som Hjulsta Norra. Jag har fått följa upp dessa inköp, från granskning av offerter, till färdiga inköp.

4. Kostnadsuppföljning

En kollega som tagit mig under sina vingar är en av våra entreprenadingenjörer. Han gav mig uppgifter relaterat till framförallt kostnadsuppföljning och prognosarbete. Jag fick bland annat göra en jämförelse av kalkylerade och verkliga kostnader för inslagsvalven som vi bygger i projektet (övergångsstrukturen mellan betongtunnel och bergtunnel). Detta var en otroligt spännande uppgift som gav en unik översikt av projektkostnader.

Födelsedagsfirande till höger och råttfällan i förrådet till höger.

Födelsedagsfirande till vänster och råttfällan i förrådet till höger.

5. Födelsedagar och råttor

Min tid på Hjulsta har varit enormt lärorik men också fylld med värme och skratt. En stund då värmen och lagkänslan i projektet var extra stor var då projektchefen Leffe fyllde 60 år och vi samlades utomhus för att överlämna en present. En annan minnesvärd stund som gett mycket skratt i fikarummet var när projektet fick besök av en fyrfota vän i förrådet. Min kollega skrek högt för denna råtta, som visade sig vara en liten mus.

Jag hoppas att detta inlägg gett en inblick i vad man kan göra på ett projekt som Hjulsta Norra.

God jul, gott nytt år och för att citera min kollega Mirass – ha det gött, haj!
Frida

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.