Att börja som trainee på NCC

Hej på er! Efter en härlig start på kalkyl har jag, i takt med att snökaoset kom till Göteborg, bytt till nästa rotation ute i produktion. Som tur är så mjukstartar jag denna rotation framför datorn med en adventsljusstake i fönstret och nära ett element.

Hösten har varit väldigt rolig och händelserik. För er som just nu funderar på att söka till traineeprogrammet nästa år så tänkte jag berätta lite mer om hur det är att vara ny på jobbet som trainee. (Ansökan till nästa år har redan öppnat och går att hitta här)

NCC är ett stort bolag så det kan bli lite överväldigande till en början med många nya kollegor och en stor organisation att få grepp om. Därför har det varit skönt att det funnits en tydlig plan för inskolningen av oss nya. I denna plan ingår bland annat introduktionsmöten med nyckelpersoner i verksamheten och obligatoriska online utbildningar. Utöver allt som hör till traineeprogrammet och onboarding-planen så upplever jag även att det ges utrymme till egna önskemål och initiativ vilket är kul.

Något som var nytt för mig är hur mycket specialistkunskap som finns inom företaget. Jag har därför bokat in lite extra introduktionsmöten och bett olika anställda att berätta lite mer om vad de jobbar med på företaget. Inne på kontoret är det många som varit inbjudande vilket resulterat i ökad kunskap om NCC men även många trevliga raster.

Checklista på vad man bör lära sig

Jag är också mycket tacksam över att jag hamnade hos en väldigt bra handledare som fått mig att känna mig välkommen och som hjälpt mig få svar på de frågor som dykt upp. Ett väldigt bra initiativ hon tog var bland annat att boka in kortare avstämningar efter att jag varit med på diverse möten där jag kunnat ställa frågor jag kanske inte fått chansen att ställa under själva mötet.

Kopplat till de olika rotationerna som man gör i Traineeprogrammet så finns det en lista på vad som är bra att testa på och lära sig. Detta kan vara till stor hjälp för både trainee och handledare för att följa upp utvecklingen under rotationen. Jag tycker att det har varit bra att i samband med denna lista ta upp eventuella önskemål, särskilda intressen och diskutera förväntningar. Jag kan även varmt rekommendera att man avslutar varje rotation med en summering och feedback tillsammans med sin handledare. Vad har varit bra/mindre bra? Har handledaren några tips eller rekommendationer inför framtiden?

Hittade snabbt varandra

Som trainee får man även gå extra utbildningar, gå på studiebesök och ta del av intressanta presentationer via de gemensamma traineeträffarna. Framför allt så ger traineeträffarna en möjlighet att lära känna de andra traineerna. Vid en uppstartsträff i början på hösten träffades alla vi som är traineer i år och hittade snabbt varandra. Det är skönt att kunna bolla tankar och få stöd och tips av andra som är i samma sits som en själv. För att hålla kontakten mellan de gemensamma träffarna har vi stående veckomöten på teams där de som kan är med och tar en fika ihop. Jag är väldigt glad över att vara en del av detta toppengäng.

Håll gärna utkik efter fler blogginlägg på fredagarna för att lära känna övriga gänget och följa vår tid som traineer.

Trevlig helg och tredje advent!

Vänligen,
Linnea

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.