Ansökningsprocessen till traineeprogrammet

Under hösten öppnar ansökan till NCC:s traineeprogram med start under 2021. Går du i tankarna på att söka eller är du nyfiken på hur själva rekryteringsprocessen går till? Jag har försökt sammanfatta hur min process gick till från att jag ansökte till att jag fick besked om anställning, samt komma med lite tips om vad som kan vara bra att tänka på.

Ansökningsprocessen

Efter inskickad ansökan blev jag kontaktad av HR som under ett kortare samtal stämde av hur mitt fortsatta intresse var för traineeprogrammet och om jag hade några funderingar. Efter samtalet fick jag ett mail skickat till mig med webbaserade tester som genomfördes hemifrån. Testerna prövade bland annat analytisk och logisk förmåga och innehöll en del med frågor om min personlighet. En ny del för de som ansökte till årets traineeprogram är att svara på videofrågor online, vissa av de här frågorna ställdes av oss som redan är traineer och man får i lugn och ro svara på de här frågorna hemifrån.

Efter de webbaserade testerna blev jag kallad till intervju hos NCC, första intervjun genomfördes med HR och den andra intervjun gjorde jag några veckor senare med HR och denna gången även med rekryterande chef.

Efter intervjuerna fick jag besked att jag blivit erbjuden anställning och hade kort därefter ett förberedande möte med mina närmsta chefer hur de hade tänkt att upplägget på mitt traineeprogram ska se ut och där vi diskuterade mer ingående hur upplägget skulle se ut.

Bra att tänka på

Några tips och saker som kan vara bra att tänka på för rekryteringsprocessen är att det sker lite ändringar de flesta år i upplägget av rekryteringen. Intervjuerna sker lokalt på den region eller avdelning som du har sökt till, vilket jag tycker är positivt för man får direkt träffa de personer du på något sätt kommer att komma i kontakt med i ditt dagliga arbete.

Se till att innan din ansökan tänka igenom ordentligt vad du vill få ut av att gå traineeprogrammet jämfört med en vanlig anställning och varför du söker till just det specifika affärsområde som du gjort.

Min ansökan skickade jag in i februari och drygt en och en halv månad senare hade jag fått mitt besked om anställning och planerade i samband med det mitt upplägg på traineeprogrammet. Jag upplevde att processen gick relativt snabbt och smidigt.

Snart semester

För övrigt börja det snart närma sig semester. Mitt nuvarande projekt pausar arbeten under fyra veckor och efter en intensiv vår och försommar ska det bli skönt att få semester under några veckor.

De utbildningar och traineeträffar som varit planerade under våren blev samtliga inställda på grund av Covid-19, vilket gör att det är drygt fem månader sedan vi alla sågs senast i februari, som Hanna skrev om i det här inlägget. I måndags passade vi som arbetar i Stockholm på och sågs efter jobbet på en aw. Kul att få träffa kollegor som man inte sett på länge, även om det var i mindre utsträckning.

Hoppas ni alla får en härlig sommar!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.