Vi håller olyckorna borta

Allt fler avdelningar på NCC uppvisar långa olycksfria perioder. Nu kan vi på Stenmaterial Middle verkligen klappa oss på axeln efter hela två år utan olyckor med frånvaro. Bakom ligger nogsamt planerade åtgärder som uppfylls av duktiga medarbetare.

Allt fler avdelningar på NCC uppvisar långa olycksfria perioder. Nu kan vi på Stenmaterial Middle verkligen klappa oss på axeln efter hela två år utan olyckor med frånvaro. Bakom ligger nogsamt planerade åtgärder som uppfylls av duktiga medarbetare.

I februari var det två år sedan den senaste olyckan med frånvaro på Stenmaterial Middle. Jag som avdelningschef utlovade för ett halvår sedan tårta till alla medarbetare om tvåårsmålet skulle uppfyllas. Så härom veckan var det dags: alla arbetsplatser bjöd medarbetare på tårta.

Vilka åtgärder är det som har som skapat den olycksbefriade verksamheten? Vi har jobbat parallellt på flera fronter:

  • Vi har blivit bättre på att ha ordning och reda på våra arbetsplatser.
  • Vi har jobbat på att få till en fungerade dialog mellan ledning och medarbetare.
  • Vi ser till att alla går de utbildningar de ska för att hålla kompetensen på topp.
  • Och vi jobbar stenhårt med att inkludera våra UE i allt som har med säkerhet att göra. Vi har också jobbat mycket med att få alla att rapportera in risker och observationer i Synergi (vårt system för att rapportera in risker och observationer)

Ta bort riskerna så har du tagit bort olyckorna

Just det här med hanteringen av risker är värt att lyfta lite extra. Jag får ofta frågan om varför det är viktigt att rapportera in risker och observationer. Det handlar om att när är man öppnar ögonen för riskerna omkring sig och rapporterar in dem i Synergi möjliggör man att riskerna kan förebyggas så att färre skadar sig. Denna trend ser man också på andra enheter inom NCC - där rapporteringen är hög minskar olyckorna med frånvaro.

En högre rapportering innebär att fler medarbetare uppmärksammar risker som de tidigare har gått förbi och reagerar på fler saker - både positiva och negativa. Det stärker säkerhetskulturen i stort och det blir lättare att ta time out, säga till medarbetare som gör något tokigt osv.

Engagemang hos UE

Något som verkligen har förändrats de senaste åren, är engagemanget som vår personal lyckats skapa hos våra underentreprenörer (UE). Vi har jobbat aktivt med att ha högt i tak och se till att alla känner att de får säga vad de tycker – inklusive UE.

Eftersom vi har en stor del inhyrda entreprenörer är det oerhört viktigt att även de är med och bidrar till en bättre arbetsmiljö – för alla. Detta har med all sannolikhet bidragit till vår förbättring vad gäller vårt säkerhetsarbete. Nu kan vi här i Middle visa upp bra siffror men jag vet att man i alla avdelningar jobbar hårt med den här frågan.

 

/Thomas Berggren, avdelningschef Stenmaterial Middle

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.