Varför gör vi glidformsgjutning när det är så komplext?

2300 kubik betong i form av en bottenplatta är kanske mer vanligt, men när den mängden betong ska gjutas som ett 107 meter högt hisschakt med hjälp av en glidform, och där det dessutom ska ha in 400 egentillverkade ursparningar i trä, 700 svetsplattor och 320 ton armering är det en annan sak. Dessutom har vi aldrig gjort det innan.

Varför har vi inte valt klätterform kan man undra. Med klätterform kan man gjuta hisschakt och parallellt bygga stomme och fasad, men då behöver man också ha en separat kran som försörjer stomme och fasad och det har vi inte plats till på Kineum. Så vi måste göra det efter varandra. Vi kommer alltså att gjuta hisschaktet först, sen lyfter vi in trappor och bjälklag och efter det kommer vi att börja med stomme och fasad med en tornkran som vi ställer uppe på hisschaktet.

Rullar uppåt 2,6 meter per dygn

Formen på hisskärnan är rätt enkel – det är i princip en rektangel så det passar glidformsmetoden bra som den är. Vi har dessutom anpassat utformningen av kärnan för att få det att passa ännu bättre. Till exempel har vi flyttat på väggar så att de inte sticker ut, förenklat konstruktionen, förenklat armeringen, tagit ner antalet ingjutningsgods och gjort metodval för att skruva fast saker istället för att gjuta in det. Vi har fått stor hjälp från projekteringsgänget för att få en kärna som lämpar sig bra för glidform.

Måndag morgon 16 mars stod första skiftet uppradade, redo att köra igång. Kort därefter hälldes den första grå massan i formen. Det som händer nu är att vi rullar vidare uppåt i en beräknad snitthastighet av 2,6 m/dygn, vilket gör att vi bör vara klara i slutet på april. Vi kommer varva glidformsgjutningen på 4 olika skift. Allt som allt är cirka 80 personer involverade i den dagliga produktionen, som bedrivs dygnet runt.

Glidformsgjutning görs inte så ofta och det har varit en rejäl utmaning och en spännande resa att få ihop allt. Nu kör vi!

Ta det lugnt och glöm inte att tvätta händerna!
//Johan Michaelsson – blockchef betong och Mikaela Landin-Hellqvist – inköp.

Fakta

• 28 våningar
• 320 ton armering, varav 70 ton VGA (ø40mm)
• 2275 m3 betong
• 500 mm tjocka ytterväggar som smalnar av till 300 mm på plan 16
• 200 mm tjocka innerväggar
• Estimerad stighastighet på 2,6 meter/dygn
• Tornkran kommer stagas in i kärnan på plushöjd 80,3 m

 

*Saxat från Wikipedia: ”Vid glidformsgjutning ”glider” betongformen på byggnadsverket i en jämn kontinuerlig process vertikalt uppåt med hjälp av hydrauliska domkrafter. Glidformsgjutning används vanligen vid gjutning av höga konstruktioner såsom TV-torn, höga bropelare och skorstenar.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Glidformsgjutning

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Stefan Olsson

  24 mars, 2020 22:31

  Behöver ni den perfekta minikranen för det här projektet titta på CL25 från Artic Crane AB. 2500 kg på 8 meter.

  • Karin Holmertz

   25 mars, 2020 09:14

   Hej Stefan,
   tack för tipset!
   Vänligen Karin, NCC

 • Andreas

  25 mars, 2020 10:03

  Superspännande att följa detta projekt, kör hårt å lycka till!

  • Karin Holmertz

   25 mars, 2020 13:24

   Hej Andreas,
   Tack och ja visst är det spännande! Ta gärna en titt på denna film som visar hur Kineum ska växa fram t.om 2022: https://www.youtube.com/watch?v=aQcvjjUB4Ks
   Vänliga hälsningar Karin, NCC

 • Jan Heed

  27 mars, 2020 22:14

  Blir säkert bra, kopia på de kran placeringar Lambertsson Kran har /haft på Bla Gothia towers, Platinan, samt Gårda vestra!
  Jan H

 • Ola Rosander

  30 mars, 2020 22:33

  Lycka till! Kul att se att det fortfarande finns mod och produktionsförmåga i byggföretagen.
  När går det upp för allmänheten att de inte skulle klara sig utan betong och ingenjörer💪?

  • Karin Holmertz

   31 mars, 2020 13:44

   Hej,

   Tack för de fina orden Ola!
   Vänliga hälsningar Karin, NCC