”Totte, en levande legend”

Orden kommer från kollegan Danny och är lätta att hålla med om när man träffar Totte. Efter 50 år som anläggare inom NCC är det dags för Christer ”Totte” Persson att sluta ställa klockan på morgonen. Jag träffar honom i Åstorp på Tottes sista projekt innan pensionen.

Orden kommer från kollegan Danny och är lätta att hålla med om när man träffar Totte. Efter 50 år som anläggare inom NCC är det dags för Christer ”Totte” Persson att sluta ställa klockan på morgonen. Jag träffar honom i Åstorp på Tottes sista projekt innan pensionen.

Här är Totte tillsammans med Danny, som jobbar som arbetsledare på Tottes sista projekt.

Totte började i branschen 1970 som 15-åring. Han och några kompisar började jobba på Hermanssons bygg i Bjuv, som sen köptes upp av Siab/NCC. Dåvarande chefen är far till Tottes nuvarande chef.

– Det var såklart helt andra tider då, vi hade 12 kronor i timmen och första dagen minns jag att det var riktigt dåligt väder. Men det var inget att gnälla över och jag fick börja mura brunnar. Idag är brunnar färdigvallade med packning, men då fick vi klä dem med bruk runtom och valla själv. Inget var i plast utan bara betong, så det var ett himla slit, berättar Totte.

– Vi jobbade med tunga maskiner, dubbelt så stora som idag och med spett. Kroppen har klarat sig någorlunda men det är inte för att jag tänkt till, utan det är ren tur.

Totte vid sin bil, strax innan han parkerade den för sista gången innan pensionen.

Andra tider

Man förstår att det finns många minnen från en tid när företagsvärderingar, policies och regler knappt existerade. Det var en tuff miljö och lite hej och hå, samtidigt stundtals underhållande för dem som orkade fysiskt och mentalt.

-Genomförandet var det inte alltid så noga med. Om det gick hål på något rör lagade man det med det som fanns till hands.

Men de gamla cheferna var samtidigt noga med vissa saker:

– När vi vallade brunnar så skulle det vara speciellt bruk på dem, det gick inte om det var för löst, det skulle vara jordfuktat och var det inte till belåtenhet så kunde basen ta skottkärran och tippa ut allt och man fick börja om.

Grillade korv på gasolelement

I bodarna eldade man med gasspisar för att hålla värmen eller så hade man gasolelement, de sistnämnda funkade även att grilla korv på! Kläder på den tiden var overall eller midjejacka och ett par enkla handskar.

– För att få ett par bra stövlar fick man ha ett gott öga till basen, annars blev det en billigare variant. Allt har blivit så mycket bättre och egentligen har man ingenting att klaga på idag. På NCC är det idag aldrig några problem om man ska hyra grejer eller hjälpmedel. Vi har bra chefer.

– Förr hade vi ”bodtomtar”, lite äldre byggare som slutat jobba ute och istället fick hålla ordning på materialet och de kunde vara riktiga original. Vissa hade inte bara material i boden utan sålde även mellanöl, enligt devisen antingen kan man dricka en öl så man blir varm eller så har man vantar på. Det var helt normalt då vilket är otroligt att tänka idag. Vissa var rätt ilskna också, så det gällde att ha god relation med dem så man fick bra grejer.

En gammal bild av Totte och hans son Marcus. Idag arbetar både Marcus och hans bror som anläggare på NCC, precis som sin far.

Lär fortfarande nya saker

Att jobba med något annat har Totte tänkt på ibland, men om man som han inte var så bra i skolan och dessutom lite busig så fanns det inget riktigt alternativ. Eftersom kompisarna jobbade med samma så var det bra ändå. Även om man brukar säga att byggbranschen förändras sakta så har det skett och sker mycket förändringar, vilket gör att man lär sig nya saker även om man är rutinerad.

Men det mesta kan Totte och han har aldrig kört till jobbet på morgonen och varit orolig över om han ska klara av jobbet. Han har både arbetat som anläggare och kört maskin. Som maskinförare har han haft mycket nytta av att ha gått nere i gropen, för då ”vet man hur gubbarna vill ha det”.

Många bra tips

Totte råder yngre yrkesarbetare att bruka allvar, folk ser om man är noga med det man håller på med och om man kommer i tid. Jobbet lär man sig efter hand. Något annat som är viktigt är att kunna grunderna i att läsa ritningar.

– Sen är sunt förnuft alltid bra och att vara försiktig med maskinerna, det är farliga grejer. Det bästa med jobbet som anläggare är man får vara ute, trots att vädret är tufft ibland, och att det är ett fritt jobb där man får ta eget ansvar. Det är även omväxlande för det spänner över hur mycket som helst och man träffar jättemycket folk i alla kategorier.

Som avslutning, har du några tips till NCC:s VD?

– Nej inget direkt, sköter han bara sitt jobb och ordnar jobb så sköter medarbetarna resten, att göra det!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Team Totte

  4 augusti, 2020 20:51

  LEVANDE LEGEND OCH KUNG!!!

 • Flätan

  4 augusti, 2020 21:17

  Grattis totte till pensionen du har alltid varit ett original 🤪

  Med vänlig hälsning, flätan

 • Carin Stolt

  5 augusti, 2020 09:44

  Fantastisk läsning om Legenden Totte!! Det förstår jag att han är för NCC!!
  Lycka till med ditt nya liv!!
  Vi hörs o ses
  Carin o Thomas Stolt

 • Elias Nilsson

  11 februari, 2024 22:15

  Intressant att läsa om min farfar Bosse Hermansson, och Hermanssons Bygg.