Ta chansen att utvecklas i stora projekt

Stora anläggningsjobb gör att man utsätts för en helt annan typ av frågeställningar, och får uppleva saker, som inte förekommer i små projekt. Och det är djupt utvecklande.

Stora anläggningsjobb gör att man utsätts för en helt annan typ av frågeställningar, och får uppleva saker, som inte förekommer i små projekt. Och det är djupt utvecklande.

Inom anläggning är det naturligt att åka en bit för att jobba, det vi bygger byggs liksom inte runt knuten. Jag började jobba utomlands tidigt, först i Norge och Danmark, sen följde turer till exotiska ställen som Indien och Saudiarabien, bland annat. Och nu 40 år senare är jag i ett annat exotiskt land, Värmland, där jag chefar över grundläggning av maskinhall och kontor på världens största kartongfabrik som vi bygger för Billerud Korsnäs.

Jag började jobba som formsnickare på ABV i slutet av 1970-talet och märkte tämligen direkt att det var det komplexa, svåra och utmanande jag drogs till. Jag har alltid fått gehör från organisationen när jag sagt att jag vill till något särskilt projekt, jag har varit tydlig med det jag vill och företaget har varit bra på att säga vad det finns för möjligheter. För det förstår ju alla att om man låter medarbetarna utvecklas så breddar de sin kompetens och kan bidra med mer. Det är bra för hela företaget och inte bara ens egen avdelning.

Växer även privat

Man bygger upp ett enormt kontaktnät genom att vara på projekt i olika geografier inom samma företag. Jag har träffat så enormt mycket människor och kan alltid ringa upp en kollega med erfarenhet av det jag sitter med nu och bolla hur man ska lösa en särskilt svår uppgift.

Utvecklingen är inte bara begränsad till det yrkesmässiga, privat växer man också av att jobba på stora projekt eller i andra länder. Det kan vara lite tufft, men det gäller att vara flexibel, ta seden dit man kommer och visa att man är där av en anledning.

Nästa steg för mig är något av våra projekt inom Västlänken, antagligen Centralen. Där kommer vi bland annat att använda oss av sekantpålar och slitsmurar. Det gör vi inte så ofta i Sverige. Det ska bli kul att få guida ett nytt gäng ungdomar genom det.

Ta chansen – med nyfikenhet, intresse och ödmjukhet

Sammanfattningsvis: Det är lärorikt att åka runt på stora projekt, ta chansen! Med nyfikenhet, intresse, ödmjukhet och humor kommer du att få både livserfarenhet och yrkeserfarenhet.

Just nu söker vi folk till våra Västlänken-projekt, läs mer och ansök här.

/Peter Wictorin, platschef betong

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.