Sveriges Stonehenge gjuts i betong

I Helsingborg pågår arbetet för fullt med att bygga stadens nya landmärke - ett runt vattentorn. Och vi bygger det med betong.

I Helsingborg pågår arbetet för fullt med att bygga stadens nya landmärke – ett runt vattentorn. Och vi bygger det med betong.

Detta är ett riktigt maffigt betongarbete! Vattentanken är rund och ska ligga nästan 40 meter upp i luften på pelare. Pelarna gjuts med hjälp av klätterform och det görs i sex etapper, så det är enormt mycket betongarbeten som ska göras för att komma i mål. Betongbilar har vi gott om i detta projektet. Produktionen är i full gång och ligger i fas med tidplanen.

Själv jobbar jag som arbetsledare och har ansvar för att se till att framdriften av lågvattenreservoaren, bottenplattorna på högvattenreservoaren och de första sex meterna på pelarna sköts så smidigt som möjligt. Som arbetsledare måste man gilla att jobba med människor och det gör jag.

Snart dags för nästa stora moment

Det gäller att ha koll på läget, veta vad man ska göra, i vilken ordning det ska göras, kunna kommunicera med sina medarbetare för att se till att de gör rätt saker. Jag ställer alltid kontrollfrågor så jag vet att de uppfattat rätt. Man måste väl förresten tycka om att jobba med människor inom alla anläggningsjobb, samarbete är grundbulten i allt vi gör!

Vattentornet är ett samverkansprojekt tillsammans med vår kund NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) men vi har också flera NCC-medarbetare från olika avdelningar inom NCC. Totalt är vi ett femtiotal NCC:are som arbetar i projektet. Det är nyttigt och utvecklande att jobba med kollegor från andra regioner än sin egen för du lär dig alltid nya saker. Dessutom är det inspirerande att se att man kan röra sig inom företaget – både i geografi och inom sitt kompetensområde.

Nästa stora moment kommer i vecka 22 då vi ska lyfta de första delarna av vattentanken på plats, varje modul väger ungefär 340 ton, både väder och vind spelar in här och allt måste klaffa. Det kommer vara en stor utmaning, men det ser vi fram emot och vi gör det tillsammans.

Fakta

  • Varje pelare är 1,1 x 5,5 meter och 28 meter hög och växer uppåt med hjälp av klätterform.
  • Vattentanken är uppdelad i moduler som är nästan 11 meter höga och lika långa, och dessa ska monteras ovanpå pelarna. Varje modul väger cirka 340 ton. Väl på plats kopplas modulerna ihop till en sammanhållen tank som rymmer 2 x 3500 kubikmeter vatten.
  • Utöver vattentornet byggs också en lågvattenreservoar. Den består av två marktankar som kommer att rymma 2 x 4000 kubikmeter vatten.

/Jim Nilsson, arbetsledare Vattentornet i Helsingborg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.