Svårslagen asfaltkompetens på Arlanda

Trots att jag är högsta chefen i mitt område kan jag inte mest om asfalt. Det gör mina kollegor.

Trots att jag är högsta chefen i mitt område kan jag inte mest om asfalt. Det gör mina kollegor.

I januari började jag som Area Manager för avdelning Asphalt Middle Sweden, Stockholm North, och ansvarar för ett område som sträcker sig från Gamla stan i Stockholm i söder till Gävle i norr, och från Enköping i väst till Norrtälje i öst. Jag kommer närmast från en tjänst som projektchef för ett av NCC:s megaprojekt, Förbifart Stockholm, men är nu tillbaka inom asfaltbranschen där jag började min bana.

Kompetenta medarbetare

En av anledningarna till att jag trivs så bra är mina kollegor och medarbetare. Mina medarbetare är grymt kunniga och kompetenta och brinner för att leverera bästa lösningarna till våra kunder. Asfaltproduktion kan verka enkelt men är i själva verket mycket mer komplext än man kan tro. Beroende på vad kunden har för behov måste man anpassa både recepten vid produktionen och teknikerna vid utläggningen. Asfalt har inte riktigt det renommé det förtjänar tycker jag.

I rollen som Area Manager ansvarar jag för att hålla ihop arbetet med beläggning och asfalttillverkning inom ett område som sträcker sig från Gamla stan i söder till Gävle i norr, och från Enköping i väst till Norrtälje i öst. Teamet består av 64 medarbetare fördelade över tre kontor: Veddesta, Uppsala och Brottby – samt asfaltverket vid Arlanda.

Bästa asfaltverket i stan?

För ett tag sedan besökte vår affärsområdeschef, Grete Asplund, Arlandaverket. Grymt kul att få visa vår fina verksamhet och guida henne runt anläggningen. Det är alltid bra att ha studiebesök där man får berätta om sin verksamhet och påminna sig själv och varandra om allt bra man göra.

Det slog mig på besöket vilken svårslagen kompetens vi har samlat ute på Arlanda. Utöver ett ordinarie asfaltverk har vi en stentäkt, ett laboratorium och ett gjutasfaltverk också. Det vi gemensamt inte kan om asfalt är förmodligen inte värt att veta.

Vi kör på träpulver och har EPD också

Arlandaverket var ett av de första asfaltverk NCC ställde om till att drivas på träpulver vilket har dragit ner koldioxidutsläppen radikalt. En miljövarudeklaration (EPD) har vi också, EPD är en förkortning för Environmental Product Declaration. Där är vi i gott sällskap eftersom hela 85% av NCC:s svenska asfaltverk har en EPD. Jag tycker det känns extra bra att vi ligger så långt framme i hållbarhetsarbetet och jobbar på så många fronter med att minska vårt avtryck på miljön.

Jag trivs fantastiskt bra och har gjort det sedan dag ett! Och extra kul att åter jobba med asfalt – det svarta guldet.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Linda Smeds

    31 maj, 2023 13:27

    Ett stort tack för att vi på HRS fick komma till er på ett så spännande arbetsplatsbesök under veckan. Oerhört bra presenterat Salah!