Storleken spelar roll. Enorma stämp sätts på Centralen

I början av februari monterade vi MP 750-stämp från Groundforce som stödkonstruktion istället för konventionella stämp på E02 Centralen i Göteborg. Detta knallgula system är modulärt, svetsningsfritt, hydrauliskt och digitalt.

Stämpen Groundforce MP 750 specialbeställda för oss på Centralen vilket gör stämpen till de största någonsin av denna tillverkare. Dessa stämp kommer enbart att användas på den sträcka där vi gjuter slitsmurar – d.v.s. den västra delen av Centralen. Totalt kommer vi ha ca 30 stämp på plats och vi kommer att bygga om dem så att de går att använda igen längre fram i tunneln. Tillverkaren från England har varit på plats för att visa oss hur man monterar dessa. Ungefär 1½ stämp per dag är den takt vi har lyckats komma upp.

Vad som gör stämpen unika är att de är hydrauliska och därför anpassningsbara med ungefär 50 cm i bredd. De är även otroligt stora, 1,2 m i diameter, och behöver därför bara sättas i en nivå vilket spar tid, konventionella stämp kan behöva sättas i flera nivåer.

Konventionella stämp svetsas fast, medan dessa bultas. På ena sidan av stämpen sitter hydrauliska kolvar och på andra sidan en vinklad platta som man bultar fast i klackar som man gjutit fast på slitsmurarna. Att stämpen bultas fast gör det enklare att ta loss dem och använda dem igen. När vi satt upp stämpen sitter de kvar tills både golv, väggar och tak är gjutna och tunneln kan bära upp sig själv. Sedan plockar vi ner dem för att återvinna till nästa etapp. Flexibelt!

En annan fin egenskap med dessa högteknologiska stämp är att de är uppkopplade mot internt. Vi har en mätare som drivs av solenergi på stämpen som känner av tryck, sol och värme samt om de rör sig. Så vi har alltid koll på hur stämpen har det.

Visst har man sett Groundforce-stämp på andra ställen i Sverige, men aldrig någonsin så här många eller så här stora. Det är jättekul att få vara med om något så här stort och unikt som inte riktigt gjorts innan. Jag är riktigt stolt över att få vara en del av det här, tillsammans med mina fina kollegor.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.