Stor glädje att få jobba med Örebros nya landmärke

Att få vara med och bygga Lyra, Örebros nya vattentorn, gör mig stolt och glad. Vi är nu inne i den spännande fas där vi bygger den fasad som kommer synas från alla håll på mils avstånd.

Vi har hållit på ett tag nu, nästan två år, med att bygga Örebros nya vattentorn. Länge har Svampen, det gamla vattentornet i centrala Örebro, varit en viktig igenkänningspunkt i stadens siluett. Högst upp i Svampen finns ju också en trevlig, populär restaurant. Men nu kommer snart Lyra vara den syn som boende och besökare i Örebro alltid känner igen och kan relatera till eftersom man kan se den från hela staden.

Som platschef känner jag mig väldigt stolt över att få bidra till Örebros nya landmärke. Men kanske är jag ännu mer stolt över att jag och mina kolleger bygger en reservoar som kommer att förse mer än 160 000 örebroare med rent vatten i många år framöver.

För nu börjar vi närma oss att Lyra ska stå klart. Nu närmast påbörjar vi en uppfyllnadsfas och den tar lite tid då tankarna behöver vänja sig vid tryck och fukt och andra påfrestningar. Därefter kommer vi att provtrycka tankarna, något som beräknas ta cirka sex veckor. Parallellt har vi påbörjat arbetet med den spektakulära fasaden som på sin högsta punkt når 36 meter över marken och som upptill kommer vara närmare 60 meter i diameter.

Tycker någon, mot förmodan, att 36 meter inte låter så högt ska man ha i åtanke att Lyra är byggt på en hög kulle i Adolfsberg, i stadens utkant, och kommer därför resa sig som ett stort monument med överblick över inte bara själva Örebro utan också ett stort område runtomkring.

På många sätt är det ett projekt som dagligen är fyllt av utmaningar. Ett exempel på det är säkerhetsarbetet. Vi brukar alltid säga att säkerheten kommer först och det menar vi. Men när man bygger på 36 meters höjd ställs höga krav för att alla som jobbar i projektet ska kunna arbeta säkert, krav som vi på NCC såklart kan möta. Vi har större erfarenhet än de allra flesta när det handlar om komplexa byggprojekt. Men enkelt är det förstås inte.

Nu ser vi fram emot att få klart fasaden, den är otroligt häftig och verkligen något vi med stolthet vill visa upp. Provtryckningen är också ett viktigt moment som jag vet att vi kommer att klara med glans. Vi är NCC och vi är väldigt bra på det vi gör!

/Simon Bratt, platschef

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Stig Axelsson

    18 februari, 2022 19:35

    Hej och grattis till att att få vara på ”Lyran” under arbetstid.
    Nu till frågan, Svampen är väl 58m. hög vad jag förstått men hur hög blir Lyran inräknat den kulle den nu byggs på?
    Mvh Stig Axelsson

    • Simon Bratt

      21 februari, 2022 08:53

      Hej Stig.
      Konstruktionen inklusive stålet och kullen kommer att nå en höjd på drygt 45 meter över befintlig mark.

  • Anders Tenor

    22 februari, 2022 04:50

    Den kullen är nästa lika hög som överdelen på svampen
    Flyttar du dig till trappvarvets topp är det jämt opp

    • Simon Bratt

      24 februari, 2022 08:28

      Hej Anders.
      Det stämmer nästan.
      Kullen når upp ungefär till mitten på svampen. Taket på den inre konstruktionen av Lyra når ungefär till taket på restaurangen på svampen. Stålkonstruktionen för Lyra kommer att nå höjder som är högre än svampen.

  • Lars Frumerie

    22 februari, 2022 18:57

    Tack för info!
    Jag visste inget om detta tidigare.
    Jag tillhör årskurs K64, dvs V-byggare examinerad från KTH 1964.
    Vi var på studiebesök under bygget av tornet och dessutom 2010, när vi kombinerade 50 år från starten på KTH med 200-årsjubileet på Carl- Johan Bernadottes utnämning till Kronprins av Sverige.

  • SÅL

    27 februari, 2022 11:33

    vad kommer det att kosta för att det ska se snyggt ut ???