Stensättare med känsla för kvalitet

"Våra stensättare är duktiga hantverkare och uppskattas mycket såväl av kollegorna som av kunderna." Orden är Eleonores. Hon är projektchef och ansvarar för NCC:s stensättningsgrupp i Malmö. I bloggen berättar hon mer om arbetet som stensättare.

”Våra stensättare är duktiga hantverkare och uppskattas mycket såväl av kollegorna som av kunderna.” Orden är Eleonores. Hon är projektchef och ansvarar för NCC:s stensättningsgrupp i Malmö. I bloggen berättar hon mer om arbetet som stensättare.

”Det bästa med jobbet som stensättare är kreativiteten, att få skapa”, tycker André, som på bilden arbetar med stensättning på Pilängsskolan i Lomma.

Jag heter Eleonore och arbetar som projektchef inom infrastruktur i Malmöregionen. I mitt team ingår bland annat vår stensättningsgrupp, ett härligt gäng med yrkesstolthet och känsla för hög kvalitet på utfört arbete. Gruppen startades under 1980-talet och har i dagsläget elva stensättare. Genom att ha denna kompetens ”in-house” kan vi utföra stensättning själva, och är därmed mer flexibla och har kontroll på kvaliteten.

Konkurrensen är tuff med många mindre firmor som konkurrerar om uppdragen, men vi har en stor fördel tack vare vårt goda rykte. Exempelvis får vi många uppdrag av Malmö stad genom ett ramavtal för ”Mindre ombyggnader”, på bilderna nedan syns till exempel en gata i Västra Hamnen som vi nyligen färdigställt åt dem. Malmö stad vet att vi håller väldigt hög kvalitet bland våra egna stensättare och önskar ofta dem specifikt till sina projekt för en fin slutprodukt.

markarbete Västa hamnen Malmö Stensättning med vacuumsug

Markarbete och stensättning på en gata i Västra hamnen i Malmö, där vi bland annat använder en vakuumsug när vi lyfter plattorna för att skona kroppen. 

Ett riktigt hantverk

Många av stensättarna har arbetat länge med olika typer av anläggningsarbete men tycker stensättning är roligast. Nuförtiden läggs främst smågatsten, bara ibland läggs kullersten som exempelvis längs hus för att bryta av. Då är det ett riktigt hantverk.

Att hålla igång stensättarna under vintern kan vara en utmaning, arbetet är mycket väderberoende. Som tur är har vi oftast milda vintrar i Skåne. Stensättning är ett tufft och påfrestande arbete, vilket nog är en av anledningarna att unga människor inte söker sig till yrket. Idag finns det dock många bra hjälpmedel och arbetsredskap, så man inte sliter ut sig på grund av det tunga arbetet.

 Stensättare NCC Malmö

Nuförtiden läggs främst smågatsten, bara ibland läggs kullersten men då är det ett riktigt hantverk. 

Behöver fler stensättare

Vi är på jakt efter några till, men att få tag på renodlade stensättare är svårt. Stensättare blir man oftast den långa hårda vägen med mycket praktik, det är ju ett hantverk. Ett annat sätt är en traditionell lärlingsutbildning på en renodlad stensättningsfirma eller att gå Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Det finns dock ingen specifik inriktning mot bara stensättning på gymnasiet.

Det är ett roligt och kreativt yrke som jag varmt kan rekommendera. Och är du stensättare och är intresserad av att jobba hos oss, hör gärna av dig!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Urban Deijer, Projektchef

    15 oktober, 2020 10:38

    Kul att någon insett att detta är ett hantverk värt att bevara ”inhouse”, det har jag sagt i många år. Har själv gått stensättarutbildning för ca 15 år sedan och det är tufft att sätta sten, men extremt ”belönande” att se det färdiga resultatet. Vi betalar nu ofta dyra pengar för detta specifika hantverk och har nästan kompetensen helt, åtminstone uppe hos oss i Norr.

  • Roland

    15 oktober, 2020 18:18

    Behöver ni utrustning och maskiner så har vi på Pritec Maskin,