Amanda och Hanna jobbar på NCC:s största och mest moderna bergtäkt. Den ligger i Södra Sandby utanför Lund, ett av få områden i Malmö-Lundregionen där det finns tillgång på tillräckligt bra berg för att tillverka stenmaterial till allt som byggs. Amanda började som trainee för några år sedan och arbetsleder nu åtta personer, en av dem är Hanna som kör lastare.
Täkten i Södra Sandby syns knappt när man kör förbi, men är NCC:s största och har funnits på platsen i mer än 100 år. Här bryter NCC berg och krossar det till stenmaterial i olika storlek, som används när man bygger vägar, järnvägar, sjukhus, skolor, bostäder och annat, samt återvinner asfalt. Romeleåsen i Södra Sandby är ett av få områden i sydvästra Skåne där det finns tillgång på tillräckligt bra berg och är viktig för den expansiva Malmö-Lundregionen. Totalt jobbar 40–50 personer i täkten i Södra Sandby.
Amanda är arbetsledare på NCC:s stentäkt i Södra Sandby. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Från trainee till arbetsledare
”Efter utbildning till byggnadsingenjör på LTH, Lunds Tekniska Högskola, såg jag att man sökte en trainee till NCC Industry i Södra Sandby, jag tyckte det lät spännande och sökte. Jag fick tjänsten och upplägget på traineetjänsten med rotationer var både roligt och lärorikt. Förutom att prova på olika arbetsuppgifter i täkten, såsom losshållning, labb och asfaltverksamhet, var jag en period på NCC i Göteborg där jag jobbade med kvalitet, miljö, arbetsmiljö och tillståndsprocessen. Sammantaget lärde jag mig under traineetiden hela kedjan från tillstånd till makadam till utlastning.
Idag jobbar jag som arbetsledare, vilket innebär att jag ansvarar för daglig produktion och planering av krossverksamhet, kvalitetskontroller och lager samt har personalansvar för åtta medarbetare. Verksamheten utvecklas hela tiden och vi testar många nya lösningar, till exempel utförs lagerinventering med drönare. Det roligaste med mitt jobb är variationen, vilket kan låta konstigt eftersom jag jobbar i en täkt där det brutits sten i mer än 100 år, men det händer hela tiden nya saker. Jag gillar även kollegorna och den goda sammanhållning vi har.
Sedan en tid tillbaka bor jag tillsammans med min sambo på en mindre gård, bara två kilometer från jobbet. På fritiden gillar vi att pyssla med diverse projekt, såsom att bygga en tikibar, svetsa ihop ett vedställ och andra konstiga grejer.”
Hanna jobbar som maskinist och kör lastare. Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sköter utlastning av makadam
”Jag är anställd som maskinist och Amanda är min chef, huvudsakligen kör jag lastare nere i täkten och sköter utlastning av makadam till lastbilar. Det är ett omväxlande och roligt jobb med mycket kundkontakt. Min utbildning består av lantbruksgymnasium med inriktning mot lantbruksdjur och jag har tidigare arbetat med mjölkkor.
Att jag började köra lastare var lite av en slump. Jag hade sagt upp mig från jobbet på gården och var på väg till USA som aupair, men så kom Covid och det blev inställt. Då tipsade en kompis mig om ett jobb som maskinist. Eftersom jag hade förarbevis från gymnasiet kändes det som en kul grej. Jag jobbade först som inhyrd på NCC, men sedan ett par år är jag fast anställd.
Jag har inte ångrat karriärskiftet en sekund, men saknar lite att jobba med djur. Förhoppningsvis kan det kompenseras när jag övertygat sambon om att det behövs djur på den avstyckade gård vi bor på. Kanske ankor, getter, grisar – och en häst.
När NCC hade pressvisning av världens första dumper tillverkad av fossilfritt stål, ett samarbete mellan Volvo, SSAB och NCC, var det jag som körde dumpern. Även Ebba Busch har varit här och testat dumpern, då fick jag vara med och visa henne.”
Pressklipp: Sydsvenskan och Skånska Dagbladet, 2022