Som chef är jag aldrig bättre än mitt team

Det som driver mig är projektstyrning genom hela fasen av ett uppdrag, från affär till eftermarknad. Till detta behövs ett bra lagbygge samt ordning och reda. Jag har en idrottsbakgrund och i mångt och mycket handlar även ett byggprojekt om att bygga ett bra lag där man använder spelarnas olika styrkor för att tillsammans skapa fantastiska byggnadsverk.

Det som driver mig är projektstyrning genom hela fasen av ett uppdrag, från affär till eftermarknad. Till detta behövs ett bra lagbygge samt ordning och reda. Jag har en idrottsbakgrund och i mångt och mycket handlar även ett byggprojekt om att bygga ett bra lag där man använder spelarnas olika styrkor för att tillsammans skapa fantastiska byggnadsverk.

Jag har haft förmånen att få vara med om allt från små, relativt enkla byggserviceprojekt till stora projekt som exempelvis Triangeln och alla har krävt det absolut yttersta hantverket av alla inblandade såväl som effektiv projektstyrning. Nu senast var jag projektchef vid bygget av nya tingsrätten i Lund, nominerad till Årets bygge 2018. Men det är människorna runt omkring mig, i mitt team, som gör jobbet och som även gör att jag trivs så bra på mitt jobb.

NCC tror på människan och erbjuder många möjligheter för de medarbetare som vill lära sig mer och utvecklas, alltifrån arbetsledarskolan till olika ledarskapsutbildningar. Själv började jag min karriär på NCC med ett individuellt utformat utvecklingsprogram. Det gav en bred kompetens inom byggprocessens olika delar, produktion, ekonomi, inköp, kalkyl etc, samt en god insikt i kollegornas vardag. Det hjälper mig i samarbetet med medarbetare, kunder och samarbetspartners och gör det lättare att fatta rätt beslut.

Delar av teamet vid bygget av Lunds nya tingsrätt. Alexander i mitten.

Utgår från värderingar

En bra ledare ska såväl leda sin grupp framåt som stå framför sina medarbetare och ta emot smällarna om det behövs. Det är också viktigt att uppmärksamma och premiera när teamet gjort något bra. Man ska på alla sätt vara en förebild för det beteende och engagemang man själv vill åstadkomma.

För mig är det viktigt att utgå ifrån värderingar och känslor i mitt ledarskap. Alla kan dela ut gula och röda kort, men det gäller att skapa förståelse för varför exempelvis arbetsmiljöregler är viktiga. Alla har någon eller något att komma hem till efter jobbet. Att inte drabbas av olyckor handlar ibland också om tur, men man har mer tur om man följer reglerna och lägger fokus på arbetsberedning och planering.

Min utgångspunkt har alltid varit att jag har ett ansvar, oavsett om jag är medarbetare eller chef. Ett ansvar att göra rätt, kommunicera med mina kollegor och att utmana både mig själv och de runt omkring mig. Det är vi människor som gör NCC till vad det är och det är vi som är dess kulturbärare, det är ingenting man skriver på väggarna utan det är vad respektive individ är, säger och gör som i slutändan räknas.

Alexander Sandstedt är nyfiken på ny teknik och hur andra erfarenheter bidrar till nya infallsvinklar.

Nyfiken på nya saker

Det är viktigt att våga prova nya saker, ibland blir det fel, men då lär man sig något av det. Vid bygget av Lunds nya tingsrätt beslöt vi oss för att använda digitala ritningar via smartboards och läsplattor. Kort därefter kastade vi alla utskrivna ritningar eftersom vi snabbt konstaterade att det digitala arbetssättet var långt mer effektivt. Med hjälp av en app sköttes hela besiktningsprocessen digitalt och gav en tydlig spårbarhet. Detta minskade administrationen rejält och skapade en effektivare byggprocess.

Det är otroligt viktigt att vi som leder våra projekt vågar ta beslut som effektiviserar vår vardag på rätt sätt så att det blir mer tid över till planering och att styra projekten mot ökad lönsamhet och rätt kvalitet, det är vårt ansvar.

Olikheter gör oss mer konkurrenskraftiga

En framgångsrik arbetsplats behöver en mix av människor med olika ålder, kön och bakgrund. Vi behöver bli bättre på mångfald och på att ta tillvara den kompetens som finns och som vi behöver. Jag är nyfiken på olikheter och ser hur andra erfarenheter bidrar till nya infallsvinklar och gör oss mer konkurrenskraftiga, i mitt lag är, och ska alla känna sig välkomna.

Slutligen är jag oerhört stolt över att ha fått utmärkelsen Årets byggchef, men precis som många andra är jag lite obekväm med att ta emot beröm, jag gör bara mitt jobb. Det är medarbetarna i mitt lag på NCC och Building avdelning Syd som gör mig till en bra ledare och till dem riktar jag ett stort tack!

//Alexander Sandstedt, produktionschef Building Syd

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Markus Hellqvist

  16 oktober, 2018 05:37

  Stort grattis!
  Inspirerande text!

 • Markus Hellqvist

  16 oktober, 2018 05:37

  Stort grattis!
  Inspirerande text!

 • Jenny Wassvik

  17 augusti, 2023 11:12

  Så klokt du är en förebild 👍😀