Sjukvård i toppklass för fyrfota vänner

Jag heter Ulf och arbetar som platschef på NCC. Just nu arbetar jag med att bygga om och till Evidensias djursjukhus i Malmö. Ett spännande och annorlunda projekt! 

Jag heter Ulf och arbetar som platschef på NCC. Just nu arbetar jag med att bygga om och till Evidensias djursjukhus i Malmö. Ett spännande och annorlunda projekt! 

Malmös djursjukhus är ett akutsjukhus och har öppet dygnet runt. Det tar hand om hundar, katter och andra sjuka smådjur. Verksamheten har växt ur sina lokaler och behöver byggas ut. Tillsammans med kunden bygger vi därför ut djursjukhuset med en tillbyggnad på 1 600 kvadratmeter och renoverar 600 kvadratmeter. Den nya delen kommer att innehålla tre avdelningar, operation, vård och infektion, och har ett modernt utseende till skillnad mot den gamla i ”Skånelängestil”.

Vi började arbetet med tillbyggnaden förra sommaren och den är klar i slutet av 2020. Då flyttar verksamheten in i de nya delarna och vi påbörjar del två i projektet, att renovera delar av de befintliga lokalerna. Hela projektet beräknas vara klart till sommaren 2021.

Byggprojektet sker med djursjukhuset i full drift. Tack vare att arbetet görs etappvis och i nära dialog med verksamheten fungerar det bra. Vi har även använt VDC för att visualisera djursjukhuset så att vårdpersonalen lättare kan se hur det ska bli. På det sättet har vi exempelvis kunnat flytta fönster som satt för högt innan vi började bygga.

NCC har erfarenhet från tidigare projekt med Evidensia exempelvis i Luleå och Jönköping, så såväl vi som personal från djursjukhuset har haft erfarenhetsutbyte med dem för att skapa riktigt bra vårdlösningar. För mig själv är det dock första gången under mina 42 år i byggbranschen, varav 20 år på NCC, som jag bygger ett djursjukhus.

Djursjukhus i världsklass

Evidensias djursjukhus i Malmö blir i ”världsklass” och en prototyp för framtida verksamhet, här kommer våra fyrfota vänner verkligen ha det bra när de är sjuka. Det är nästan som ett ”lyxhotell” för djur, med 92 burar i olika storlekar, alla med en kall och en varm del och individuell temperaturstyrning. När djur är sjuka eller har varit sövda får de ofta problem att styra kroppstemperaturen, då är det bra med den varma delen som kan ställas in upp till 40 grader. När de känner sig bättre kan de krypa över till den kallare delen. Några av burarna har extra utrustning för intensivvård.

Burarna är uppdelade i olika katt- respektive hundavdelningar. Hundburarna är i olika storlekar så de passar såväl små som stora hundar. Det finns även ett ”spa” där man kan bada och duscha djuren. Det har varit mycket arbete att bygga burarna med många delar i olika storlekar och många installationer. Som tur är har Ulf Rosén (till vänster på bilden), som byggt alla 92 burarna, stenkoll!

Förbereder för CT-röntgen

Den nya sjukhusdelen innehåller bland annat fem operationssalar och ett röntgenrum. Tre rum har blyväggar för röntgen. Vi förbereder även för CT-röntgen. Det kommer vara direktingång till infektion för de djur som är riktigt sjuka, så de inte riskerar att smitta andra djur i reception och väntrum. Överlag kommer flödena i djursjukhuset bli mycket bättre än tidigare.

I projektet ingår en separat byggnad för personalens hundar, så att de har någonstans att vara medan deras husse eller matte arbetar och inte behöver komma nära de sjuka djuren.

Det är ett spännande och annorlunda projekt med god sammanhållning och bra stämning. Just nu är vi ett 20-tal personer som jobbar i projektet, underentreprenörer inkluderade. Som mest har vi varit ungefär 40. På själva djursjukhuset arbetar cirka 120 personer, i skift dygnet runt. Till det kommer alla besökare, så det är mycket att tänka på kring avspärrningar och information till tredje man.

Bra samarbete och stämning i projektet

En nyckel till vårt framgångsrika projekt är våra yrkesmedarbetare, som agerar professionellt och är flexibla för förändringar från kund. Tillsammans har vi skapat en fantastisk stämning, som jag inte varit med om i något av mina tidigare projekt.

I det dagliga arbetet har jag god hjälp av min kollega Prince, som först var trainee i projektet och nu är arbetsledare. Vi kompletterar varandra bra, jag har erfarenheten och han hjälper mig med allt runtomkring, från ekonomistyrning till tidsplanering och samordning. Trots att Prince är väldigt driftig och duktig så påminner jag honom att jag alltid är Kungen!

Slutligen, skulle min katt Svante bli sjuk så känner jag mig helt trygg med att lämna in honom på Malmö djursjukhus. Här kommer han få bästa tänkbara vård på Sverige finaste djursjukhus.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • MARIA

  12 juni, 2020 07:15

  Gott att du visar och talar om att Prince är bra men du har all rätt att vara Kung! Det handlar inte om att vara förmer men det krävs em stark ledare! Det vet jag som arbetsledare inom markentreprenad! 👏

 • Roger Persson

  12 juni, 2020 16:41

  Roligt att läsa, får försöka hinna med och besöka er

 • Sanna

  17 maj, 2021 13:03

  Hej
  Är det lärk ni har som ytterpanel?
  Vilka olika mått? Och sätter ni upp dem enligt något schema,eller bara som det faller sig?
  Var har ni köpt det? För läst mig till att det ska vara en speciell lärk för att ha kvalitet. Mvh Sanna
  Fint, och jag tänkte ha det på mitt hus.

  • Ann-Katrin Johansson

   20 maj, 2021 13:48

   Hej Sanna, Ulf hälsar att det är granpanel behandlad med sioxfärg. Panelen har måtten 22×45, 22×70 och 22×95. De har rundade kanter på en sida.
   /Hälsningar Ann-Katrin, kommunikatör NCC