Råd från en nyexad student

Att skapa relationer med företag du är intresserad av kommer att gynna dig och din karriär. Så här gjorde jag.

Jag läste byggingenjörsprogrammet på Borås Högskola och genom en föreläsning med NCC på skolan fick jag reda på att NCC hade något de kallade Skugga en NCC:are. Jag ansökte och fick hänga med Anna Godin som arbetade som arbetsledare på en ledningsomläggning i Göteborg. Under dagen visade hon runt mig på hela arbetsplatsen. Jag fick möjlighet att ställa frågor om olika arbetsmoment, hänga med på möten och träffa intressanta personer på projektet.

När det var dags att söka sommarjobb så låg det inte långt bort att söka till NCC. Jag fick prova på att jobba som yrkesarbetare på terminalexpansionen på Landvetter flygplats. Under sommaren lärde jag mig jättemycket om anläggningsbranschen. Jag fick köra vält, sätta busskantsstöd och koppla ledningar. Det var väldigt lärorikt att kunna relatera skolans teori med verkligheten. Sommarjobbet gjorde även att jag fick större förståelse för hur lång tid olika arbetsmoment tar.

Välkomnande och stöttande

Sen var det dags för examensarbete som jag skrev ihop med Vivian Lazar. Vår uppsats ”En undersökning av buller – Anläggningsprojekt E05 Korsvägen” handlar som namnet antyder om buller och hur NCC hanterar hårt satta bullerriktvärden i projektet. Vi undersökte även hur kringliggande företag och yrkesarbetare inom projektet påverkades av buller. För min del var Korsvägen ett helt nytt projekt, men Vivian kände de sedan innan eftersom hon hade gjort sin praktik där. Byggnadstekniska föreningen i Borås uppmärksammar varje år ett examensarbete från Borås högskolas byggingenjörsutbildningar och 2019 vann Vivian och jag.

Mottagning av pris för bästa examensarbete.

Och nu jobbar jag på NCC! Sedan 20 januari är jag på projektet E02 Centralen som biträdande arbetsledare, så himla kul att få komma ut och jobba på riktigt. Alla har varit väldigt välkomnande och stöttande under min första tid här, vilket gör att man känner sig väl omhändertagen som ny. Än så länge har jag mest lärt känna arbetsplatsen och försökt att läsa in mig på projektet. Jag försöker att vara ute så mycket som möjligt på bygget för att hänga med på allt som händer. Det är en väldigt stor arbetsplats vilket känns spännande.

Utnyttja möjligheter till kontakt

Mina råd till dig som läser en byggutbildning nu är att utnyttja de olika erbjudanden till kontakt som NCC erbjuder studenter; skugga en NCC:are, gå på de event som ordnas av skolan eller NCC (i Borås är det Byggpub som gäller) och passa på att sommarjobba under din studietid. All erfarenhet är värdefull när du kommer ut från skolan och ska börja jobba på riktigt.

Nu är det alldeles snart dags för årets arbetsmarknadsdag på Högskolan i Borås, STARK. Jag kommer vara där i NCC:s monter och prata med studenter som läser byggprogrammet/n nu. Det ska bli kul att få berätta om NCC och min resa. Om du är i närheten, kom förbi och träffa mig, Dennis, Driton och Nelly i NCC-montern (nr 14) i Balder på våning 3 den 30 januari.

Ha det bra!
/Sylvia Csobod

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.